Митрополит Амфилохије и владика Кирило у посети Епархији буеносаиреској и јужно-централноамеричкој

Потписан споразум о давању на коришћење земљишта за изградњу центра Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије

Градоначелник Ресистенсије (провинција Ћако, Аргентина) г. Хорхе Капитанић састао се јутрос са представницима Српске Православне Цркве у Аргентини, Митрополитом црногорско-приморским и администратором Епархије буеносајреске г. Амфилохијем, Епископом диоклијским г. Кирилом, који се у посети Јужној Америци налазе од 23. новембра, као и презвитером Бранком Станишићем, парохом у Ћаку, и протођаконом Николом Радишем из Буенос Аиреса) са којима је потписао споразум о давању на коришћење земљишта за изградњу центра Епархије буеносајреске и јужноамеричке.

Црквени великодостојници су појаснили да ће се на том мјесту градити парохијски комплекс. Подсекретар за урбанизам гђа Нелија Кантерос је присутне упознала да је, након одговарајућих претрага општинског земљишта подесног за ову намјену, нађено земљиште у улици Пија XII од отприлике хиљаду квадратних метара. Подсекретарка је рекла да споразум подразумијева да ће Црква обављати културне и друштвене активности који су на корист града и његових грађана. Епархија се обавезала да ће тај простор бити доступан свима и да ће се један његов дио искористити за изградњу трга.

Саборна Литургија у Буенос Ајресу

У недељу, 27. новембра 2016. године, на празник Светог апостола Филипа, служена је свечана саборна Литургија Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије у њеном сједишту, Катедралној цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу. Литургију су служили Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, администратор Епархије, Митрополит аргентински и јужноамерички г. Игнатије (Московска Патријаршија) и Епископи каракаски и јужноамерички г. Јован (Руска Загранична Православна Црква) и диоклијски Кирило, архијерејски замјеник за Епархију јужноамеричку. Саслуживали су свештеници Епархије за Јужну Америку Српске Патријаршије који су се сакупили из Аргентине, Бразила, Чилеа, Еквадора и Колумбије ради сабрања епархијског свештенства које је одржано дан раније.

У Литургији су учествовали вјерни из свих православних јурисдикција из Буенос Аиреса, Аргентине и других земаља Латинске Америке. Обраћајући се присутнима митрополит Амфилохије је рекао: -Није случајно да је на јучерашњем сабрању свештенства било дванаест свештеника са својим епископом (владиком Кирилом), јер нас је то подсјетило на дванаест апостола возглављених Господом Исусом Христом. Тако се промишљу Божјом пројавио апостолски карактер наше Епархије.

Митрополит је нарочито поздравио дјецу Хуана и Каролину, који су тога дана примили миромопомазање, присајединивши се тако Православној Цркви. У исто вријеме је заблагодарио присутним епископима, а митрополиту Игнатију подарио јубиларну панагију Светог Јована Владимира коју је даривао епископима на освећењу Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару у октобру ове године. Епископ Јован је присуствовао тој прослави, али Митрополит Игнатије није био у могућности да узме учешћа због својих пастирских обавеза (повезна вијест: Сусрет митрополита Амфилохија и епископа Кирила са Митрополитом Буенос Аиреса и све Аргентине Антиохијске Патријаршије Силуаном).

Након свете Литургије, приређен је свечани ручак. Владика Кирило је у својој здравици, између осталог, рекао: -Благодарим Његовом Вископреосвештенству Митрополиту г. Амфилохију што ме је предложио Светом Ахијерејском Сабору Српске Православне Цркве за викарног Епископа за Латинску Америку. Његовим молитвама, Сабор ме изабрао и повјерио ми ову паству. У сваком случају, наш духовни ауторитет остаје митрополит Амфилохије. Он ме је учио да овдје нисмо да нам се служи него да служимо. Ја сам спреман да служим Богу и свима вама и моја служба ће дати плодове ако ми помогнете и сви будемо сарађивали и радили заједно.

Послије тога је митрополит Игнатије рекао: -Сигуран сам да ће епископ Кирило имати велике и благословене плодове у свом апостолском раду, из три разлога: прво - јер је врло интелигентна и духовна особа што су основни услови за добре плодове; друго - окружен је добрим пастирима; и треће - има духовну и добру паству. Све ово ће помоћи да епископ Кирило добро ради и да његов рад донесе изванредне плодове. Ми такође желимо да његов рад ујединимо са нашим радећи тако на јединству Цркве.

Дјеца са вјеронауке су, након поздравних ријечи, под вођством презвитере Викторије отпјевала пјесму Вјера наша, вјера стара, послије чега је г. Емилио Симоновић из Колона (провинција Буенос Аирес) свирао на хармоници традиционалне пјесме из Србије и Црне Горе на радост свих присутних.

На крају свечаности, приказане су фотографије освећења грандиозног Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару, као и фотографије са епископске хиротоније владике Кирила из Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Извор: Митрополија црногорско-приморска