Митрополит Амфилохије: Властољубље цариградског патријарха је катастрофално за будућност Православља

Митрополит Амфилохије:  Властољубље цариградског патријарха је катастрофално за будућност Православља
Митрополит Амфилохије:  Властољубље цариградског патријарха је катастрофално за будућност Православља
Митрополит Амфилохије:  Властољубље цариградског патријарха је катастрофално за будућност Православља
Митрополит Амфилохије:  Властољубље цариградског патријарха је катастрофално за будућност Православља

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 22. децембра текуће године са свештенством свету службу Божију у цркви Светог Николе у Бандићима.

На почетку Литургије Владика је у чин протопрезвитера произвео мјесног пароха, презвитера Илију Зекановића. „Потрудио си се, за то вријеме, колико ти је Бог дао снаге, да служиш храму и народу Божијем у овој парохији. Својим породичним примјером показао си право хришћанско живљење“, рекао је митрополит Амфилохије.

Благодарећи Митрополиту на љубави и чину протојереја, којега је удостојен, отац Илија је казао да ће се трудити да убудуће буде још бољи, како би заслужили спасење и он и паства која му је повјерена.

Након читања Јеванђеља митрополит Амфилохије је у литургијској проповиједи казао да се око Христа сабирају милиони људи кроз вјекове да Га се дотакну, Њега као Живога Бога који је постао човјек, савршени Бог и савршени човјек, ради нас и ради нашега спасења.

„Тако се сабира Црква Христова, Једна, Света, Саборна (Католичанска), Апостолска Црква кроз вјекове, која постоји кроз вјекове до данашњега дана и присутна је и данас у овом храму светог оца Николаја у Бандићима“, казао је митрополит Амфилохије.

Подсјетио је на ријечи апостола Павла да у Цркви нема ни Грка ни Јеврејина, ни роба ни слободњака, ни мушкога ни женскога.

„Нема ни Кинеза ни Јапанца, ни Руса ни Американца, ни Србина ни Црногорца – само је Исус Христос и они који су сабрани око Њега. То је Црква Христова. Таква је она била кроз вјекове и таква ће она остати до краја свијета и вијека. Много је значајно да то знамо у ово наше вријеме, када су се људи отуђили од Цркве. Многи су се отуђили од Цркве, а хтјели би да они управљају Црквом“, нагласио је Митрополит црногорско-приморски.

Казао је да такви често ни у Бога не вјерују, без обзира на којем су мјесту.

„Али мисле да сад они имају право да располажу Црквом и њеним животом. А то није могуће“, казао је он.

Владика је поставио питање како може да се у секуларној држави било који владар мијеша у црквена питања.

„То је потпуно безумно. Нарочито овдје код нас у Црној Гори, гдје је у вријеме братоубилаштва убијен митрополит црногорско-приморски са преко стотину најбољих свештеника Митрополије. И створена је држава оваква каква је данас. Она би требало да поштује Цркву. То је право Цркве“, нагласио је Владика.

Митрополит Амфилохије је рекао да се боји да је и то непоштовање Цркве показатељ повампирења братоубилачког духа у Црној Гори.

„Ни за кога то није добро, поготову када се ради о Цркви која је заиста створила ову државу“, упозорио је владика Амфилохије.

Рекао је да је властољубље најопакија болест у свим заједницама и да је оно у Римокатоличкој Цркви било догма кроз вјекове, а у Православној искушење.

„Тако је до наших дана. То се види данас и по понашању цариградског патријарха у односу на Украјину. Његово властољубље довело је до велике невоље у Украјини, до подјела које су катастрофалне за будућност не само Украјине и свих словенских народа него у исто вријеме и свеукупног Православља“, казао је митрополит Амфилохије.

Послиј е причешћа вјерних, око храма је прошла литија са читањем Јеванђељâ, а онда је митрополит Амфилохије са свештенством благосиљао славски колач и служио помен за упокојене ктиторе и приложнике храма Светог Николе.

На крају је митрополит Амфилохије честитао славу храма и Дјетињце сабраној дјеци.

„Кроз Христа, који је најљепше Дијете, ми поштујемо и сву дјецу свијета. Нека је срећна слава, дјецо, на многаја и благаја љета“, казао је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је архипастирском похвалницом одликовао Жарка и Жељка Митровиће из Марковине „за показану љубав приликом градње капеле и порте при храму Вазнесења Господњег у Марковини“.

Рајо Војиновић

Извор: Епархија црногорско-приморска