Митрополит Арсеније почасни члан Фондације Про Оријенте

Грчки православни митрополит Арсеније Кардамакис (Васељенска Патријаршија)и коптски оријентални епископ Анба Гаврило изабрали су за почасне чланове Фондације Про Оријенте. Кардинал Кристоф Шенборн уручио је обојици архијереја грамате у оквиру традиционалног екуменског пријема у Надбискупском двору. Кардинал Шенборн је председник Кураторијума Фондације.

Похвално слово о новим почасним члановима одржао је професор Рудолф Прокши, потпредседник Про Оријента. Он је високо вредновао многострука залагања православног Митрополита као архијереја у Аустрији почев од 2011. године.

Професор Прокши је истакао и залагања Митрополитова као потпредседника Православне епископске Конференције у Аустрији око рада са омладином, одржавања верске наставе као и стручног усавршавања капелана, духовника за рад у затворима, болницама и у војсци.

Високопреосвештени Митрополит је рођен на Кипру на којем има велики број манастира. Отуда и његово настојање да се подигне први православни манастир у месту Сен Андре/Цикзе у Градишћу. После знатних тешкоћа око добијања дозволе ускоро ће почети са изградњом светилишта. Садашње манастирско братство живи у једној изнајмљеној кући у том месту, а монаси су већ постали „живи знак православне монашке духовности“, закључио је Прокши.

Кардинал Шенброн је са своје стране подсетио на Митрополитовог предшественика Михаила Стаикоса, великог екуменског делатеља у Аустрији.

Говорећи о другом почасном члану, Епископу Гаврилу, проф. Прокши  је истакао да је овај архијереј остао доследан монах. Процват Коптске Цркве не може се замислити без манастира, што нарочито важи за Египат, као и за коптску дијаспору. Отуда је логично што је он на некада надбискупском замку у Оберзибенбруну устројио манастир Светог Антонија. Монашки живот су „плућа хришћанства“, цитирао је Прокши самог епископа Гаврила.

Професор Прокши је напоменуо да је Коптска Црква у Аустрији витална и подсетио да је, између осталог, ондашњи коптски патријарх Шенуда II осветио 2004. године нову коптску катедралу Пресвете Богородице Зејтунске у 22. бечком округу.

У пролеће 2016. године католичка црква Марије од Победе предана је на коришћење Коптској Цркви на великом „Празнику пријатељства“, због чега је у Беч дошао данашњи патријарх Тавадрос.

Кардинал Шенборн је уверен да ће се ово пријатељство између Коптске и Католичке Цркве и убудће неговати и подсетио на своју посету Египту у пролеће 2016. када је боље упознао ову Цркву. Надбискуп бечки је говорио и о свом дирљивом сусрету са породицама оних коптских мученика (21) које су побили терористи у Либији 2015. године. Тела ових мученика су пронађена у једној масовној гробници у Сирти 2017. године. Пренета су у Египат и сахрањена у  новоизграђеној цркве у близини места Самарак у египатској области Минија.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)