Митрополит Арсеније жели јаче присуство православних у аустријској јавности

Ново удружење „Православни Беч“ жели да се више говори о православној вери и култури – Прилози са једног хуманитарног вечера намењени су за обнову манастира Бањска на Косову и Метохији

Православне Цркве у Аустрији броје око 400 хиљада чланова, па ипак је Православље непознато многим људима. Да би се ово изменило, православни су последњих година започели многобројне иницијативе: од оснивања сопствене Аустријске епископске конференције и лансирања новог онлајн портала www.orthodoxe-kirche.at, па  све до покретања православних црквених новина.

Даљи корак на овом подручју представља залагање на јачем јавном присуству Православља недавним оснивањем Удружења „Православни Беч“. Циљ овог Удружења је да приредбама и иницијативама негује православну културу и веру у овој православној држави, изјавио је Митрополит Арсеније Кардамакис на радију у петак.

Митрополит је истакао да Православна Црква има дугогодишњу традицију у Аустрији, па ипак је Православље многима и даље непознато. С обзиром на све бројније присуство православних, требало би да су у стању одговорити на питања о својој вери, животу и култури, при чему ће Православље представљати као једну целину. „Ми смо једна Црква, Православље је наш заједнички дом у којем продубљујемо своју веру у Христа“. „Овом циљу служи и ново Удружење „Православни Беч“ које себе схвата као дијалошку иницијативу и долази као остварење Епископске конференције за Аустрију“, казао је Мирко Колунџић.

Прва приредба овог Удружења организована је у сарадњи са Екуменском задужбином про Оријенте 10. фебруара под насловом Бањско злато.Сви прилози уручени ове вечери послати су за обнову српског православног манастира Бањска, једном од најзначајнијих монашких центара на Косову и Метохији. Покровитељ ове хуманитарне вечери био је немачки кардинал Криштоф Шенборн, а њој су присуствовали, између осталих, српски православни Епископ аустријско-швајцарски Андреј Ћилерџић и српски православни Епископ рашко-призренски Теодосије. „Наша је жеља да православни хришћани на Ковоу и Метохији могу живети без страха“, рекао је Митрополит Арсеније.

Кардинал Шенборн подржава ову идеју у свом поздравном говору, који је прочитао функционер Про Оријенте-а, Ерих Лајтенбергер. Високопреузвишени Кардинал је истакао да је обнова ових цркава и манастира „обавеза Европе“, „уколико овај континент жели да опстану преостали трагови његове културе“.

Извор: Катпрес (превод и обрада Р. Ракић)