Митрополит дабробосански Николај служио у Возућици

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је у недјељу, 7. јуна, на православни празник Силаска Светог Духа на апостоле, у манастиру Свете Тројице у Возућици, општина Завидовићи, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење једног свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске. Пошто је овај дан и крсна слава манастира у Возућици, митрополит Николај је након литургије, којој је присуствовао велики број избјеглица из овог краја, освештао славско жито и преломио славски колач.

Кум крсне славе манастира ове је године био Невенко Пантић. Митрополит Николај је у обраћању окупљеном православном народу рекао да је овај дан рођендан православне цркве када се обиљежава силазак Светог Духа у виду огња на апостоле и пресвету Богородицу.

„Овај празник нам показује да наша отаџбина није овдје на земљи, него на небу „ поручио је господин Николај.

Подсјетивши да је манастир у Возућици задужбина краља Драгутина Немањића и да је саграђен у 14. вијеку, високопреосвећени је вјернике позвао на његову обнову, након што су га крајем 1995. године опустошиле муслиманско-хрватске снаге.

"Манастир је обновљен извана, али не и унутра. Унутрашња обнова је наш дуг према прецима који су се бринули о овој светињи, која има огромни духовни значај за ово подручје, према Богу, али и према нашим потомцима. Када би свако домаћинство недјељно издвојило само по једну марку завршили би обнову манастира", рекао је митрополит Николај.

Нагласивши да је у својој историји ова Немањићка светиња прошла многа искушења, господин Николај је је рекао да су они који су покушали да сруше овај храм „устали против Бога и зато ће осјетити Божију казну".

Светој литургији присуствовао је велики број православних вјерника Возућана, који су 1995. године протјерани са овог подручја, а високопреосвећени их је позвао да се враћају на своја огњишта и имања, јер уколико то не учине - „радоваће се они који нас не воле".

„И они који су ваша огњишта заузели не осјећају се добро, јер су туђа огњишта заузели. И они требају да се врате на своја огњишта" - поручио је митрополит Николај.

На подручје возућке и стошке парохије вратило се само око 70 српских породица, док је прије рата у стошкој парохији било више од 600, а у возућкој више од 800 домаћинстава.
Манастир Свете Тројице у Возућици подигнут је у 14. вијеку подно планине Озрен, на лијевој обали доњег тока ријеке Криваје и током историје имао је важну улогу у очувању православља у овим крајевима.

Под турским пријетњама монаси су напустили манастир крајем 17. вијека и он је након тога 160 година био пуст. Манастирска црква обновљена је 1859. године, а освећена на Духове, 1865. године када је и посвећена Светој Тројици.
У Првом свјетском рату 1917. године аустријски војници однијели су манастирско звоно. У септембру 1941. године возућки жандари у саставу Независне Државе Хрватске опљачкали су цркву, а у фебруару 1942. године муслиманска милиција запалила је дрвени звоник и 20 дрвених колиба на Црквеној луци.

Послије Другог свјетског рата манастир је обновљен, дограђен му је звоник који је касније срушен због нарушавања аутентичности. Манастир је 1970. године проглашен спомеником културе прве категорије. Нови дрвени звоник је подигнут 1989. године.
Заједничке муслиманско-хрватске формације су 10. септембра 1995. године окупирале српска села у долини Криваје и јужни дио Озрена. Становништво је протјерано, а манастир опустошен. Звоник је запаљен, а звоно однесено. Бакарни кров је скинут и однесен. Зидови су и свана и изнутра оштећени.

Извор: Митрополија дабробосанска