Митрополит Г. Амфилохије и Владика шумадијски Г. Јован служили у Цетињском манастиру

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован служили су данас са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Подсјећајући на ријеч Господњу тамо гдје је срце ваше тамо је и благо ваше, Митрополит Амфилохије је у архипастирској бесједи рекао да све оно што обујми човјеково срце - то је благо човјеково, оно чиме човјек живи, чиме дише. «Ако је срце човјеково испуњено лажју, нечистотом, ако је испуњено мржњом и злобом, завишћу и гордошћу, себичношћу и свим осталим страстима, онда су те страсти човјеково божанство», објаснио је он.

«То је оно чему се човјек клања и чиме живи, чему служи. А срце није створено да буде потркалиште мрака и демонских сила, него је створено да буде храм Духа Божјега, да буде испуњено миомиром Божјим, добротом, љубављу и сваким даром ради кога нас је Бог створио, свим оним што мирише на Господа, да буде испуњено чежњом за вјечним и непролазним Царством Божјим. На то нас подстиче пучина Светога поста», поручио је Митрополит Амфилохије.

Владика Амфилохије посебно је поздравио Преосвећеног Епископа Јована, рекавши да Шумадијска Епархија чува велике Светиње, међу којима и скривене мошти Светог свештеномученика Јоаникија, Митрополита Црногорског, који је пострадао на крају Другог свјетског рата у бесуђу братоубилаштва које је тада харало у нашем народу.

Владика шумадијски Господин Јован је пренио благослов Светиња Шумадијске Епархије сабранима на Светој литургији. «Преносећи вам те благослове, преносимо вам и молитве и поздраве свештенства, монаштва и вјерника Шумадијске Епархије. Епархија Шумадијска чува древне Светиње, она је срце Србије. Ми смо овдје данас да се заједно са вашим архипастиром и вама помолимо Богу пред овим ћивотима и Светим моштима, да их замолимо да се моле и за народ Митрополије Црногорско-приморске и Епархије Шумадијске, за сав богољубиви народ, да нам буде благословен почетак поста, да у њему остваримо бар двије хришћанске врлине - љубав и праштање», рекао је Владика Јован.

Извор: Светигора прес - Р.В.