Митрополит Хризостом богослужио у Зеници

Митрополит Хризостом богослужио у Зеници
Митрополит Хризостом богослужио у Зеници
Митрополит Хризостом богослужио у Зеници
Митрополит Хризостом богослужио у Зеници

У суботу пете седмице по Духовима, 11. јула (28. јуна) 2020. године, на дан успомене Светих свештеномученика дабробосанских, Његово Високопреосвешетснтво г. Хризостом, Митрополит дабробосански, служио је свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Зеници.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Горан Живковић, јереј Марко Ђурић и ђакон Будимир Гардовић.

Истог дана свештенство архијерејског намесништва травничко-зеничког приступило је светој тајни исповести, а потом и светој тајни Тјела и Крви Господње (причешћа). Духовник архијерејског намесништва травничко-зеничког је протојереј-ставрофор Богдан Станишић. Беседу у Христовој љубави произнео је јереј Дражен Анџић.

На крају свете архијерејске Литургије свештенству архијерејског намесништва травничко-зеничког и сабраним верницима Зенице обратио се митрополит Хризостом који је истакао значај празника за Митрополију дабробосанску, која слави успомену на њене свештеномученике који су мученички пострадали од хрватско-муслиманских усташа 1941. године и 1945. године од безбожних комуниста:

-Данас славимо успомену на оне свештенике мученике на челу са нашим свештеномучеником митрополитом Петром, који су слиједили пут Христа Богочовјека, који су били његови добри свједоци у свијету и пред људима. Баш због тога су и мученички муке порнијели попут Господа свога који је рекао: 'Ако мене изгнаше и вас ће изгнати; ако мену убише и вас ће убити'. Али, као што чусмо данас из светог Јеванђеља Он је рекао и: 'Блажени сте кад вас људи омрзну и кад вас одбаце и осрамоте, и разгласе  име ваше као зло због Сина Човјечијега'. Да, управо тако се и десило. Њих су и омрзнули и осрамотили и њихова имена разгласили као зла њихови мучетељи и убице – хрватско-муслиманске усташе и комунисти послије њих!. Управо су тако синови Израиљеви учинили Господу нашем Исусу Христу. То њихово зло није умањило Његову Богочовјечанску мисију коју је до краја испунио. И наши свештеномученици данас се радују и веселе јер је њихова награда велика на небесима. Али, радује се ево и њихова Црква, наша Митрополија дабробосанска, која их слави и моли им се да буду наши добри заштитиници пред Богом.

Извор: Митрополија дабро0босанска