Митрополит Хризостом посетио Фочу, Тјентиште, Јахорину и Равну Романију

Митрополит Хризостом посетио Фочу, Тјентиште, Јахорину и Равну Романију
Митрополит Хризостом посетио Фочу, Тјентиште, Јахорину и Равну Романију
Митрополит Хризостом посетио Фочу, Тјентиште, Јахорину и Равну Романију
Митрополит Хризостом посетио Фочу, Тјентиште, Јахорину и Равну Романију

На празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 2017. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве у Фочи, посјетио цркву на Лућу као  и Тјентиште, и том приликом састао се са директором Националног парка Сутјеска г. Дејаном Павловићем.

Светом архијерејском Литургијом, коју је служио митрополит Хризостом, прослављен је празник Покрова Пресвете Богородице у Фочи, саборни дан овог града. Његовом Високопреосвештенству саслуживали су архимандрит мр Лазар Лазаревић, архијерејски намјесник протојереј-ставрофор др Ненад Тупеша, протојереј-ставрофор др Ранко Билинац, протојереј-ставрофор др Дарко Ђого, протојереј Александар Видаковић, јереј Дамјан Радовић, јереј Марко Јаковљевић, јереј Душан Андрић и ђакон Ранко Ковач.

Царици неба и земље, приносећи достојно поклоњење, заблагодарили су бројни вјерници. Митрополит дабробосански Хризостом благословио је вјерни народ сабран под сводовима Светосавског храма, честитајући празник Божје Мајке која нас је све својом љубављу и молитвом покрила. Прослава Покрова Пресвете Богородице у Фочи настављена је традиционалним црквено-народним сабором испред храма Светог Саве.

Послије трпезе љубави митрополит Хризостом стигао је на Луће, село између горостасних врхова Зеленгоре и Малуше, и ту посјетио по многима најстарију богомољу на територији општине Фоча, цркву Успења Пресвете Богородице у којој се помолио Богу за све и свја те поклонио светињи ове цркве. Надлежни свештеници су Високопреосвећеног упознали са богатом историјом ове цркве и тренутним стањем парохије. Једини познат датум везан за ову цркву је 1834. година која је уклесана на вратима цркве. Међутим по сведочанству те године је дозидана олтарска апсида и прекривен кров храстовим клисом, а по предању цркву је саградио Мехмед паша Кукавица. Исти паша у Фочи је саградио џамију, хан и сат кулу. Историјски извори се слажу са народним предањем и наводе да је Мехмед паша Кукавица био родом из фочанске породице Павловић.

Након завршене посјете цркви на Лућу, по веома лијепом и сунчаном јесењем дану Високопреосвећени Митрополит се са пратњом упутио ка Тјентишту. Стигавши пред управну зграду, митрополита Хризостома је дочекао је и угостио директор Националног парка Сутјеска г. Дејан Павловић. На састанку се разматрало о могућностима изградње храма на Тјентишту. Том приликом Високопреосвећени  је истакао важност и значај изградње храма на овом мјесту.

Дана 15. октобра 2017. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом је посјетио манастир Светог побједоносца Георгија на Равној Романији и планину Јахорину.

Заједно са пратњом Митрополит је стигао у манастир на Равној Романији, испред којег га је дочекао пречасни архимандрит Андреј (Ковачевић) настојатељ манастира. Високопреосвећени је заблагодарио Богу у храму Светог Георгија за све и свја. Након тога Митрополит је обишао радове на санацији храма.

Митрополит Хризостом је посјетио и олимпијску планину Јахорину желећи да се боље упозна са овим олимпијским центром али и како би обишао просторним планом предвиђену локацију за изградњу храма на овој предивној планини.

Извор: Митрополија дабробосанска