Митрополит Иларион честитао Митрополиту Амфилохију

Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, упутио је поруку Митрополиту црногорско-приморском, коју овде доносимо:

Ваше Вископреосвештенство, драги Владико,

Срдачно Вас поздрављам поводом знаменитих датума – 30-годишњице Ваше хиротоније за епископа и 25-годишњице Вашег избора за славну и кроз векове светитељску Цетињску столицу.

Током ових 25 година колико је прошло од Вашег избора на ово високо достојанство, Ви сте постали истински духовни отац стотинама хиљада православних хришћана у Црној Гори. У лицу Вашег Високопреосвештенстваони виде достојног наследника Ваших многих предшественика, духоносних светитеља који су заблистали из светородне лозе Његуша, храбрих бранитеља независности свога народа и твораца државе Црне Горе: Митрополитā  Данила Петровића, Светог Петра Цетињског и Петра II, тајновидца и поете.

Руска Православна Црква зна Вас као неуморног подвижника који је удружио народ Божји у изградњи и одбрани духовне грађевине Православља у Црној Гори, и као архипастира који се смело бори за победу Божје истине и очување црквеног јединства, историјског памћења и столетних православних традиција своје пастве.

Ваша залагања су усмерена на заштиту достојанства Српске Православне Цркве и културног наслеђа Православља у Црној Гори, земљи светог Симеона Мироточивог, освећеној молитвом и херојским делима кнеза Јована Владимира и многих светих. Настојањима Вашег Високопреосвештенства ова земља је сада украшена велелепним храмовима који сведоче о важној улози коју Православна Црква игра у животу данашње Црне Горе.

Благодарни смо Вашем Високопреосвештенству на очинском старању о православним хришћанима из Русије, Украјине и других земаља на канонској територији Московске Патријаршије, а који живе у Црној Гори. У Руској Православној Цркви посебно цене подршку коју указујете украјинским православним  верницима који страдају од братоубилачког раздора изазваног од стране непријатеља православне вере.

На овај свечани дан молитвено желим Вашем Високопреосвештенству мир, физичку и духовну снагу, ревност у Вашим молитвама за своју благочестиву паству, као и Божју изобилну помоћ на многа и блага љета Ваше архипастирске службе.

У братској љубави у Господу,

Иларион, с.р.

Митрополит волоколамски

председник Одељења спољних црквених веза

Московске Патријаршије

 

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативне службе)