Митрополит Иларион: Црква носи посебну одговорност данас

После устоличења у Кијевско-печерској лаври новог поглавара Украјинске Православне Цркве Његовог Блаженства Онуфрија, Митрополит Иларион је за Журнал Московске Патријаршије, између осталог, рекао:

„У сваком историјском добу, нарочито у историјским прекретницама, Господ позива на највишу службу оне који треба да својим животима покажу верност Њему и Његовој Цркви. Данас не можемо а да се не присетимо како је 1992. године – у кључном моменту за Украјинску Православну Цркву када је испливала опасност по јединство Украјинског Православља услед евентуалног раскола - Архијерејски Сабор једногласно изабрао Митрополита Владимира за поглавара.

Данас смо сведоци његовог апостолског рада, обнове и раста Украјинске Цркве под његовим омофором. У последње време смо запажали како се он физички постепено гасио, док је притом очувао духовне дарове и интелектуалне способности, те је могао и даље управљати Црквом. Неколико пута, како се чинило, он је већ требало да оде са овога света, али га је Господ на чудесан начин васкрсавао. То потиче од тога што је Митрополит Владимир, чак и у својој физичкој исцрпљености, био потребан Цркви као симбол и јемац црквеног јединства. Кад је окончао свој овоземаљски пут, требало је изабрати новог поглавара. Вољом Божјом то је постао Митрополит Онуфрије.

И овај избор се збио управо у критичко време по Украјину, када је земља раздирана међусобним сукобљавањем, када се исток Украјине претворио у полигон за пробу оружја над живим људима, када сваки дан приноси нове жртве, када се лију крв и сузе мирних грађана. Жалосно је што се у оваквој компликованој ситуацији међу људима од којих зависи како ће се даље развијати стање ствари, не наилази на политичку вољу да се крене од непријатељстава ка миротворачким преговорима, од језика претњи - језику мира, еда би се обуставила ватра и село за преговарачки сто. Управо овде је стављена посебна одговорност на Цркву. Данас Црква може казати своју снажну помирљиву реч обраћајући се свима сукобљеним странама а да при том не буде ангажована у расправама око тога шта су узроци ратних сукоба, не делећи народ на исправне и неисправне. Ваистину, кад је сукоб у питању, свака укључена страна је крива у овој или оној мери. Мислим да ће првенствени задатак Његовог Блаженства Митрополита Онуфрија бити трагање за миром, трагање за националним помирењем свих у украјинском народу.“

Извор: Московска Патријаршија (припремио Радомир Ракић)