Митрополит Иларион код папе Фрање

Митрополит Иларион код папе Фрање
Митрополит Иларион код папе Фрање
Митрополит Иларион код папе Фрање
Митрополит Иларион код папе Фрање

У времену од 14. до 15. јуна 2015. Митрополит волоколамски Иларион учинио је званичну посету Риму. Већ увече 14. јуна овај јерарх се сусрео са председником Папског савета за његовање хришћанског јединства кардиналом Куртом Кохом. Саговорници су размотрили различите аспекте сарадње између Московске Патријаршије и Свете столице. У разговорима је учествовао и сарадник Папског савета свештеник Јакинт Дестивел.

Јуна 15. у апостолском дворцу у Ватикану Митрополита Илариона је примио папа римски Фрања. Руски јерарх је испоручио поглавару Римокатоличке Цркве поздраве Свјатејшег Патријарха московског и све Русије Кирила. Саговорници су размотрили широк круг питања, међу којима и тешки положаји хришћанских заједница на Блиском истоку и у Северној Африци а и неопходност заједничке акције ради заштите традиционалног схватања породице у савременом секуларном друштву. Додирнута је и тема сарадње Римокатоличке и Руске Цркве на плану културе.

У спомен на овај сусрет папа Фрања је уручио Митрополиту Илариону и члановима његове делегације медаљу исковану у част његовог понтификата. Са своје стране је председник Одељења спољних послова Руске Цркве предао поглавару Римокатоличке Цркве копију древне руске иконе Спаситеља, који је живописао клирик московског храма у част иконе Матере Божије „Радост свих тужних“ протођакон Алексије Трунин.

Пре почетка аудијенције Митрополит Иларион је у пратњи сарадника префектуре Папског дома разгледао тамошње експонате међу којима и слике Рафаела и Ел Грека.

Пажња госта из Руске Цркве била је обраћена на Распеће које урађено из малахита и драгог камења, а које је децембра 1845. године император Николај I подарио папи Григору XVI поводом ове историјске посете руског монарха Ватикану.

Извор: Московска Патријаршија