Митрополит Иларион на Данима Православне књиге у Паризу

Прва манифестација Дани Православне књиге отворена је у дворани Ла Мутуел Сен Кристоф осигурања у Паризу 17. фебруара 2012. године под покровитељством Сабора православних епископа Француске. Манифестацију је покренуо вебсајт Orthodoxie.com, док су је подржали издавачка кућа Церф , недељник Ла Вие и ланац књижара Ла Прокуре.

Митрополит волоколамски Иларион, шеф Одељења за међуцрквене везе Московске Патријаршије, учествовао је у церемонији отварања на позив Митрополита француског Емануила, и са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије Г. Кирила. У току церемоније учествовали су православни епископи из Француске; свештеници Помесних Православних Цркава; И. Соловјев, саветник за Културу у Амбасади Руске Федерације у Републици Француској; представници јавних кругова и интелектуална елита Француске; издавачи; професори и студенти Православног Института Светог Сергија и Руске Православне Богословије, чији је хор појао на почетку церемоније свечаног отварања.

Митрополит Емануил је одржао уводно излагање, у којем је нагласио специјално место које заузима књига у животу Цркве. Он је поздравио почасног госта Митрополита Илариона. На отварању је представљен други том француског издања књиге Митрополита Илариона Православно Хришћанство.

Извор: mospat.ru