Митрополит Иларион о повлачењу папе Бенедикта XVI

Председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, Mитрополит волоколамски г. Иларион, дао је коментар о повлачењу с положаја папе Бенедикта XVI за агенцију Итар-Тасс.

Вест о повлачењу папе Бенедикта XVI дошла је као изненађење чак и његовим најближим сарадницима. Кардинал Содано је ту вест назвао "бомбом". Заиста, таквих преседана није било у новијој историји Римокатоличке Цркве. Папа Јован Павле Други је остао на својој функцији до краја живота упркос озбиљним здравственим проблемима.

У међувремену, положај римског понтифекса, као поглавара Цркве, подразумева активан рад. То није положај церемонијалног карактера. Уколико су старост и здравље препрека за ефикасан рад, поглавар Цркве се може одлучити за пензију. У последњих неколико година Католичка Црква је била суочена са веома озбиљним изазовима који захтевају нове импулсе који би долазили из Рима. Можда је то разлог што папа уступи положај млађој и динамичнијој личности коју бира конклава кардинала. Одлуку папе Бенедикта XVI да напусти свој положај у садашњој ситуацији можемо сматрати актом личне храбрости и скромности.

Захвални смо папи Бенедикту за разумевање проблема који отежавају пуну нормализацију односа између православних и католика, посебно на подручј какво је западна Украјина. У интервјуу за ТВ канал "Русија-24", у разговору са новим амбасадором Русије при Светој столици А.А. Авдејевим, говорио сам о папи Бенедикту XVI истичући позитивну динамику у односима Руске Православне Цркве и Римокатоличке Цркве после његовог ступања на трон у Риму. Он ужива велико поштовање у целом хришћанском свету. Он је значајан теолог, познаје предање Православне Цркве, и са изузетном осетљивошћу гради односе са Православним Црквама.

За мене су незаборавни лични сусрети и разговори са папом Бенедиктом. Од како сам председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије три пута сам се сусрео са папом Бенедиктом. У тим разговорима одисао је смиреношћу и промишљеним поступцима, као и посебном осетљивошћу по питањима која смо покренули, настојећи да заједно дођемо до решења проблема. Конкретно, папи сам изложио своју визију проблема на које смо наишли у свеправославно-католичком дијалогу. (О овим питањима говорио сам пре неколико дана на Светом Архијерејском Сабору, када је и усвојена одговарајућа резолуција). Мој веома критички став према току дијалога, који сам искрено изложио папи, примио је с разумевањем.

И пре него што је ступо на престо у Риму, кардинал Рацингер је објавио рат "диктатури релативизма", тако карактеристичној савременом западном друштву, што га је учинило непопулараним у очима секуларних политичара и новинара. Папа Бенедикт XVI није медијска звезда. Он je човек Цркве. Медији су га непрекидно критиковали због традиционализма и конзерватизма, али ови квалитети су вредновани код милиона хришћана - и католика и и некатолика, оних који желе да сачувају традиционалне хришћанске моралне вредности.

Надамо се да ће његов наследник наставити истим путем, као и да ће однос између православних и католика наставити да се унапређује за опште добро целог хришћанског света.

Извор: mospat.ru