30 година свештеномонашке службе митрополита Илариона

30 година свештеномонашке службе митрополита Илариона
30 година свештеномонашке службе митрополита Илариона
30 година свештеномонашке службе митрополита Илариона
30 година свештеномонашке службе митрополита Илариона

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије учествовао у свечаности. Епископ моравички Антоније пренео поздраве и молитвене жеље патријарха Иринеја. 

У недељу, 21. јуна 2017. године, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије Митрополит волоколамски г. Иларион, иначе и декан Богословског факултета за постдипломске и докторске студије, одслужио је Божанску Литургију у храму иконе Матере Божје „Радости свих растужених“ у Москви. 

Саслуживали су представник Антиохијске Патријаршије при Патријарху московском и све Русије Митроплолит филипопољски Нифон; Митрополит екатеринбуршки и верхотурски Кирил, Митрополит нижегородски и арзамаски Георгије; председник Синодалног одељења за верско образовање и катихизацију Митрополит ростовски и новочеркески Меркурије и други јерарси. 

На богослужењу су такође чинодејствовали: представник Патријаршије московске при Патријарху бугарском архимандрит Филип (Васиљцев), представник Православне Цркве Чешких земаља и Словачке при московском патријарашком престолу архимандрит Серафим (Шемјатовски); настојатељ храма Светог Николаја у Паризу протојереј Александар Шегунов; сарадници Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, клирици при овом светом храму, студенти постдипломци у свештеном чину и други.

У олтару су молитвено присуствовали Митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Српска Православна Црква), старешина Подворја Патријаршије српске у Москви Епископ моравички Антоније и Архиепископ пјатигорски и черкески Теофилакт. 

Богослужењу је присуствовао опуномоћени представник Председника Руске Федерације у Централном федералном округу А. Д. Беглов. После сугубе јектеније прочитана је молитва за мир у Украјини. 

По завршеној Литургији поздраве су упутили представници помесних Цркава при Московском Патријарху. Епископ моравички Антоније пренео је срдачне честитке и молитвене жеље митрополиту Илариону од стране Патријарха српског Иринеја, док је митрополит Нифон истакао залагања митрополита Илариона на заштити хришћана на Блиском истоку. У име служашчих Архијерја слављеника је поздраввио Митрополит екатеринбуршки и верхотурски Кирил. Митрополиту Илариону обратио се и изасланик Председника Путина А. Д. Бергов, који је вредновао његов рад као дипломате, писца црквених дела, композитора и као човека који зна како треба волети своју отаџбину: -Са одушевљењем пратимо Вашу дипломатску делатност, пратимо како Ви не браните само нашу земљу, него и Православље у целом свету. На крају је говорио и Високопреосвећени Иларион. 

Према моспат.ру Информативна служба СПЦ