Митрополит Иларион објавио нову књигу

Јула 22, 2016. године у свечаној сали Факултета за постдипломске и докторске студије Светих равноапостолних Ћирила и Методија одржаће се презентација нове књиге Митрополита волоколамског Илариона са насловом „Почетак Јеванђеља“. Ово је прва из низа од шест књига под заједничким насловом „Исус Христос. Живот и учење“. Цео низ књига носи биографски карактер, јер је њихова кључна тема – човечанска историја Исуса Христа. Аутор ставља себи у задатак да успостави живи лик Исуса на основу постојећих извора и да Његово учење изложи тако како је оно забележено у Јеванђељима. У првој књизи посебна пажња се посвећује цртама Његовог карактера и односу према свету, посебно начину општења са људима. Аутор даје критичну оцену трагању за „историјским Исусом“ и предлаже свој метод истраживања Јеванђеља. Она тешка питања из библистике, међу којима су и такозвана противречности у Јеванђељима, не прикривају се, већ се, напротив, темељито истражују.

Серија „Исус Христос. Живот и учење“ биће настављена следећим књигама: „Проповед на гори“, „Чуда Исусова“, „Приче Исусове“, „Јагње Божје“, „Исус у Јовановом Јеванђељу“, „Смрт и Васкрсење“. Овај монументални шестотомни подухват намерава да одговори на најважнија питања о Исусу Христу: „Шта је Исус донео људима и зашто је Он потребан савременом човеку? Прошло је 2000 година од када је Он живео и учио, зашто су Његов лик и проповед свагда актуелни? Шта Исус може дати нама који живимо у 21. веку, са свима његовим сложеностима, изазовима, проблемима, трагедијама?“

У књизи „Почетак Јеванђеља“ од 800 страница више од 300 илустрација донето је у боји, уз хиљаде навода из самог Светога писма. Због тога она садржи индикатор цитата из Библије и споменутих имена.

Извор: Московска Патријаршија