Митрополит Иларион посетиће Словенију

Парастосу на Вршичу присуствоваће председници Путин и Пахор.

Од 28. до 31. јула 2016.г., на позив Друштва „Словенија-Русија“, а по благослову Патријарха московског и све Русије г. Кирила, председник Одељења спољних црквених веза Московске Патријаршије Митрополит волоколамски Иларион посетиће Републику Словенију и учествовати у свечаностима посвећеним 100-годишњици руске капеле св. равноапостолног Владимира на Вршичу.

У суботу 30. јула Митрополит Иларион ће у присуству Председника Русије В. В. Путина и Председника Словеније Б. Пахора, одслужиће парастос руским заробљеним војницима који су овде изгубили животе у Првом светском рату. Истога дана Високопреосвећени ће присуствовати откривању споменика „Синовима Русије и Совјетског Савеза погинулим у словеначкој земљи у Првом и Другом светском рату“ у Љубљани.

Током своје посете председник Одељења спољних црквених веза састаће се са замеником председника Владе, министром иностраних послова Републике Словеније Карлом Ерјавцем, надбискупом-метрополитом љубљанским и примасом Словеније Станиславом Зоре, Митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем, апостолским нунцијем у Словенији бискупом Јулиушем Јанушем и другима.

Митрополита ће по Словенији пратити Московски синодални хор, који ће наступити с концертима у Љубљани и Крањској Гори.  Концертни програм је у оквирима обележавања Дана Русије у иностранству, али ће се изводити и композиције духовног карактера.  Иза овог подухвата стоји сарадња Одељења спољних црквених веза Московске Патријаршије, Министарства иностраних послова и Министарства културе Русије.

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативне службе СПЦ)