Митрополит Иларион: Православна Црква никад није омаловажавала улогу жена

-Прича о дискриминацији жена у Цркви је неоснована, изјавио је Митрополит Иларион (Алфејев), директор Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, 25.маја 2017. године на састанку дипломатског клуба Дипломатске академије руског Министарства спољних послова, јавља Интерфакс-Религија.

-Понекад су, кад је у питању Православна Црква, посебно с либералног протестантског гледишта, стизале оптужбе да ми не ценимо жене довољно високо, да настојимо да се сачува патријархални поредак у којем су сви наши свештеници и епископи мушкарци, па и Патријарх је мушкарац, док је у неким протестантским конфесијама то умногоме измењено, истакао је митрополит Иларион.

Међутим, према Митрополитовом мишљењу, као што је у природи, тако и у Цркви постоји очинство и материнство и, сходно томе, постоје службе које су предвиђене за мушкарце, док су друге предвиђене само за жене, а и службе које могу обављати и једни и други.

-Од тренутка када је Црква основана Исусом Христом и Његовим апостолима, свештеничка служба је припала мушкарцима, али, на пример, само једна жена може руководити манастиром с монахињама, у којој не само монахиње, него и свештеници који у њему служе, слушају њу, навео је овај великодостојник.  Осим тога, данас у Православној Цркви многе жене раде на руководећим положајима.

-Црква никада није омаловажавати улогу жена. Осим тога, у било којој цркви, ако погледате на иконостас, увек ћете видети две иконе: икону Исуса Христа и икону Пресвете Богородице. А Богородица је поштована у Цркви више него било који други светац, истакао је митрополит  Иларион.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)