Митрополит Иларион представио свој „Катихизис“

Митрополит Иларион представио свој „Катихизис“
Митрополит Иларион представио свој „Катихизис“
Митрополит Иларион представио свој „Катихизис“
Митрополит Иларион представио свој „Катихизис“

У Москви је 25. јануара 2018. године представљен  „Катихизис: кратак водич у православну веру“, чији је писац митрополит волоколамски Иларион. Истиче се да је Катихизис прошао кроз ревизију Синодалног савета за верско образовање и катихизацију Руске Православне Цркве.

О делу су говорили епископ балашихински Николај, главни уредник Издавачке куће Московске Патријаршије, и Владимир Легоида, председавајући Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и средствима масовног општења.

Обраћајући се присутнима, митрополит Иларион је на најпре цитирао речи патријарха Кирила изречене 2012. године на заседању Високог црквеног савета: „Наша црква се мора активно бавити катихизацијом. Катихизација је у суштини образовни програм који морамо проводити у животу. Овај програм се не тиче само чланова парохије, он се тиче свих нас... У нашој земљи је 80% православних; ако човек себе назива православним, а не зна ништа о црквеним празницима, не зна зашто у среду и петак треба постити, ми му обично кажемо: ‘Не, немаш права да себе називаш православним зато што се не држиш уредби или не знаш ова и друга црквена правила’. Међутим, Црква је дужна да прими сваког човека у своје друштво, не одричући му право да се себе сматра и назива православним. Тако, ако пред собом имамо православног човека који не зна основне истине Православља, нема никаквог опита живота у Цркви, наш задатак се састоји у томе да и ‘статистички’ православци постану активни чланови Цркве.“

Прво издање овог Катихизиса одштампано је у 10.000 примерака, а тираж овог другог. илустрованог износи 5000. примерака

Извор: Московска Патријаршија (с руског Информативна служба СПЦ)