Митрополит Иларион: Претварање Свете Софије у џамију – ударац свеколиком Православљу

Заявление Патриарха Московского и всея Руси Кирилла в связи с ситуацией относительно Святой СофииОдлуку турских власти од 10. јула 2020. г. да одузму Светој Софији статус музеја и претворе је у џамију у разговору за Русију 24 прокоментарисао је председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион.

- Како се очекивала одлука Турског државног савета о статусу Свете Софије?

- Била је очекивана, јер је то већ неколико пута најављено. Па ипак, до последњег тренутка надали смо се да ће турске власти преиспитати ову припремљену одлуку, и са великим жаљењем и са великим болом доживљавамо да је она данас усвојена.

Ово је удар на свеколико Православље, јер је за све православне хришћане широм света црква Свете Софије исти симбол што је и за католике катедрала Светог Петра у Риму. Овај храм је изграђен у 6.  веку и посвећен је Христу Спаситељу, а за нас остаје храм посвећен Спаситељу. И зато се жалимо због данашње одлуке.

- По Вашем мишљењу, може ли то утицати на односе Турске са хришћанским светом?

- Мислим да ће донета одлука сигурно утицати на однос ове земље са хришћанским светом, јер смо више пута, чак и последњих дана, чули гласове хришћанских великодостојника који су позвали турске власти да одустану. Била је изјава Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила, који се подсетио на то колико та црква значи Руској православној цркви. Док су присуствовали Божанској служби у Светој Софији, изасланици кнеза Владимира осећали су да не знају где су - на небу или на земљи. Повративши се у Кијев, разговарали су с кнезом Владимиром о ономе што су видели и чули - тако да је историјски избор који је донео Владимир био у директној вези са посетом његових изасланика Светој Софији. Можемо рећи да је чињеница да су Руси примили хришћанску веру, које је предодредило читаву њихову историју, повезано са тим храмом, и за нас је он важан симбол.

Фрагменти древних мозаика још увек су чудесно сачувани у Светој Софији и, наравно, многи се питају: шта ће се са њима догодити? Као што знате, када је овај храм први пут претворен у џамију, већина мозаичких представа избијена је чекићима, а само мали део њих је сачуван под гипсом. Па шта ће се догодити са овим мозаицима - они ће бити премазани гипсом или ће се некако сакрити од очију оних муслимана који ће се молити на овом месту? Ова и многа друга питања сада постављају православни хришћани широм света.

- Да ли је по Вашем мишљењу могуће да се у тренутној ситуацији постигне било какав компромис о статусу Свете Софије? Можда ће доћи до договора да се музеј сачува, а да се одређених дана обавља служба као у џамији ...

- Чини ми се да су турске власти учиниле све да покажу: не желе да праве компромисе, не желе да слушају гласове који се чују споља. Више пута је речено да је статус Свете Софије унутрашња ствар Турске и да та земља сама одлучује шта ће бити са овим храмом. Због тога је сада очигледно да Турска није желела да прави компромисе, није желела да чује гласове хришћанских великодостојника и политичких личности који су апеловали да не предузимају овај корак. Као што знате, после изјаве Његове Светости патријарха Кирила, Државна дума Руске Федерације упутила је жалбу, али је такође игнорисана.

Сада се у неким црквеним медијима у Украјини и у Русији сугерише  да је овом одлуком турских власти Бог казнио патријарха Вартоломеја због расцепа у светском Православљу. Не могу се ни на који начин сложити с тим, јер тај ударац није нанесен патријарху Вартоломеју нити Цариградској цркви, већ целокупном светском Православљу и читавом хришћанству.

Извор: mospat.ru (са енглеског Информативна служба СПЦ)