Митрополит Иларион са амбасадорима из словенских земаља

Маја 25, 2015, при храму Христа Спаситеља уређен је пријем амбасадора из словенских земаља код Митрополита волоколамског Илариона.

У разговорима су учествовали амбасадори: Босне и Херцеговине Иван Барбалић, Црне Горе Зоран Јоцовић, Републике Белорусије Игор Петришенко, Словачке Републике Петер Припутен, као и отправник послова Македоније Јани Богојевски, отправник послова Републике Хрватске Кармен Флоршиц, заменик амбасадора Републике Србије Ранко Павловић, први секретар  Амбасаде Републике Бугарске Василка Кехајова.

С руске стране присуствовали су заменик председника Одељења за спољне односе Московске Патријаршије протојереј  Николај Балашев и секретар Одељења по питањима иностраних односа Сергиј Звонарев.

Митрополит Иларион је поздравио госте у име Свјатејшег Патријарха Кирила. Истакавши да је сусрет уређен поводом празновања и у спомен светих равноапостолних Кирила и Методија, који су се много потрудили на делу просвећивања словенских народа, председник Одељења је обратио пажњу саговорника на важност општесловенског јединства, очувања духовне и културне самобитности, идентитета Словена.

Током сусрета разматрана је и ситуација у Украјини. Полазећи од тога да тамошња збивања за Руску Православну Цркву представљају извор нарочите забринутости и посебног бола, Владика је истакао: „Наша Црква обједињује православне вернике и у Русији, и у Украјини и у Белорусији и у другим земљама, који се налазе у њеној канонској јурисдикцији. Отуда се не можемо придружити било којој страни у конфликту,“ приметио је Високопреосвећени и констатовао да, нажалост, овај принципијелни став данас није увек добро схваћен у Украјини и отуда се упућују оштри напади на адресу канонске Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије.

Осим тога је, у Источној Украјини, где поред тога што страдају мирни житељи, услед сукоба разрушено или оштећено више од 800 православних храмова. Данас нам предстоји задатак обнове тих храмова. Али оно што је најважније и најтеже јесте пастирски задатак, а који стоји пред нашим Архијерејима у Источној Украјини: неопходност помирења људи и помагање у залечењу рана насталих услед оружаног сукобљавања,“ истакао је Митрополит.

Још једна тема која треба да буде усред наше пажње јесте питање очувања хришћанског наслеђа, баштине, на Блиском истоку, напоменуо је Митрополит. Овај проблем је у сусрету са иностраним лидерима, представницима међународних организација, представницима религијских заједница, не једном истакао Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил.

 „На Блиском истоку данас се проводи геноцид хришћана“, изнео је Владика Иларион. То је политика која има за циљ – потпуно истребљење хришћанског наслеђа у том региону. Но ми се надамо да ће хришћанске државе Источне Европе пројавити своју солидарност са хришћанским житељима блискоисточног региона, јер уколико се светска заједница не би удружила како би тако шта превладала, на Блиском истоку уопште не би остало хришћана.“

У наставку је Митрополит приметио да се и у Европи, која се донедавно с правом могла назвати хришћанским континентом, запажају покушаји секуларних сила да се хришћанство гурне на ивицу друштвеног живота, религија објави за приватну ствар, а у неким случајевима – чак да се забране хришћански симболи или да се прогласе неуставним. Ово, по његовим речима, изазива неспокој.

Током разговора саслушана су гледишта дипломата, који су истакли важност развијања односа међу словенским земљама, као и улогу хришћанске вере у историји тих држава.

Извор: Московска Патријаршија (превод Радомира Ракића)