Митрополит Иларион са ватиканским државним секретаром и председницима папских већа за породицу и неговање хришћанског јединства

Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије (ОСЦО), састао се са државним секретаром Ватикана Кардиналом Пјетром Паролином.

Они су разменили мишљења по питању односа између православних и католика у Русији, Украјини и Белорусији. Председник ОСЦО је пренео утиске са своје недавне посете Белорусији у делегацији која је пратила Његову Светост Патријарха московског и све Русије Кирила, и изразио задовољство поводом позитивног развоја православно-католичкиг односа у тој земљи.

Они су се споразумели о  потреби ближе сарадње између двеју Цркава у потрази за мирним решењем ситуације у источној Украјини и пружању помоћи онима којима је потребна.

Посебна пажња  је посвећена стању на Блиском истоку, где се крв хришћана просипа а хуманитарна катастрофа достигла невиђене размере.

Истог дана председник ОСЦО састао се са председником Папског савета за породицу, Надбискуп Винченцом Паљом. Разговори су вођени по више питања који се тичу заједничке одговорности православних и католика у одбрани традиционалне породице. Надбискуп Винћенцо је позвао Митрополита Илариона да учествује у Конгресу породица који се одржава у Филаделфији, у САД, у септембру 2015. године.

Увече истог дана Митрополит Иларион састао се са председником Папског савета за промовисање хришћанског јединства, кардиналом Куртом Кохом. Размотрили су већи број тема које осликавају садашње стање православно-католичких односа.

Извор: Московска Патријаршија (са енглеског Синиша Јовановић)