Митрополит Иларион служио у Подворју Српске Цркве у Москви

На Петровдан је Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски Иларион, иначе председник Одељења Московске Патријаршије за спољне црквене послове, богослужио у Подворју Српске Православне Цркве у Москви, чија црква је посвећена светим апостолима Петру и Павлу.

Саслуживали су му представник Патријарха Антиохије и свега Истока при Московском Патријарху Митрополит филипопољски Нифон, представник Патријарха српског при Патријарху Москве и све Русије Епископ моравички Антоније, представник Патријарха бугарског при Московском Патријарху архимандрит Теоктист (Димитров), представник  Православне Цркве Чешких Земаља и Словачке при Московском Патријарху архимандрит Серафим (Шемјатовски), заменик председника Одељења за спољне црквене послове протојереј Николај Балашов, као и секретар у овом Одељењу задужен за међуправославне односе протојереј Игор Јакимчук, као и клирици при овом храму.

Овом празничном богослужењу присуствовао је изванредни и опуномоћени амбасадор Србије у Руској Федерацији Славенко Терзић.

После сугубе јектеније на Литургији Митрополит Иларион је прочитао молитву за мир у Украјини.

По окончању Литургије обављена је литија око храма, да би у наставку било отпевано величаније светим првоврховним Апостолима.

Поздравним словом председнику Одељења за спољне односе Московске Патријаршије обратио се Епископ моравички Антоније, изразивши на првом месту благодарност Свјатејшем Патријарху московском и све Русије Кирилу по чијем благослову је Митрополит Иларион началствовао светом Литургијом у Подворју Српске Цркве у Москви. „Наш храм је огрлица Москве; није затваран током свег свог историјског трајања. И данас нас испуњава нарочито осећање, јер  Ви, Владико Иларионе, у својству председника Одељења за спољне црквене послове остварујете везе најсветијег московског патријаршијског престола с другим помесним православним Црквама, а сада с нама делите велику празничну радост чиме сведочите о јединству Цркве. Благодарим Богу и на томе што сте имали учешћа и у мом личном животу, наиме, на Московској духовној академији био сам достојан  да слушам Ваша предавања, да се учим од Вас.  Нарочито сам радостан што сте данас заједно с нама савршили богослужење у овом светом храму.“

Епископ Антоније је поздравио и друге учеснике овог торжественог славља, при чему се бираним речима обратио представники Антиохијске Патријаршије у Москви Митрополиту Нифону који је право ових дана уздигнут у звање Митрополита. У спомен на празнично богослужење Епископ Антоније је уручио Митрополиту Илариону крст и панагију, а он је у наставку одржао проповед о делу двојице апостола, светих Петра и Павла.

Најпре је истакао да су двојица Апостола  нарочито значајни за Цркву Антиохије; они су посећивали антиохијске крајеве и стварни су оснивачи Антиохијске Цркве. Обраћајући се Епископу Антонију, Митрополит је напоменуо да „Свјатејши Патријарх Кирил намерава посетити Српску Православну Цркву узвратном посетом након што је Свјатејши Патријарх Иринеј посетио Руску Православну Цркву. Радујемо се док предосећамо тај догађај. Заједно с Вама припремићемо ту посету како бисмо, слично Јовану Претечи који је поравњао стазе Господа нашега (Мат 3,3), послужили нашим Поглаварима при  том њиховом сусрету.“

Извор: Московска Патријаршија

(припремио протођакон Радомир Ракић)

Митрополит Иларион служио у Подворју Српске Цркве у Москви
Митрополит Иларион служио у Подворју Српске Цркве у Москви
Митрополит Иларион служио у Подворју Српске Цркве у Москви
Митрополит Иларион служио у Подворју Српске Цркве у Москви