Митрополит Иларион упутио саучешће поводом смрти архиепископа ситског и аљаског Давида

Orthodox archbishop of Sitka and Alaska has passed awayМитрополит волоколамски Иларион, председавајући Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, упутио је писмо Његовом Блаженству митрополиту свеамеричком и канадском Тихону, изражавајући саучешће поводом упокојења архиепископа Ситке и Аљаске Давида (Махафеја).

Његовом Блаженству Тихону,

Архиепископу вашингтонском, Митрополиту свеамеричком и канадском

Ваше Блаженство,

Са жаљењем у срцу сазнао сам за смрт Његовог Високопреосвештенства Давида, архиепископа ситско-аљаског. Радо се сећам нашег сусрета с Владиком Давидом у децембру 2019. године, када је пратио Ваше Блаженство за време Ваше посете Русији поводом прославаљања 25 година постојања московског Представништва Православне Цркве у Америци. Увек ћу се сећати његове ватрене верности Богу, окретног ума и огромног искуства у апостолском служењу у суровом окружењу Аљаске, као и његовог ревносног труда у очувању сећања на Руску Америку.

Молим се Христу Архипастиру за покој душе новопрестављеног архиепископа Давида у насељима праведника, у којима више нема бола ни туге ни уздисаја, него је живот вечни.

Вјечнаја  памјат!

Извор: Московска Патријаршија – ОСЦО (са енглеског Информативна служба СПЦ)