Митрополит Иларион Волоколамски примио државног секретара Свете Столице

Митрополит Иларион Волоколамски  примио државног секретара Свете Столице
Митрополит Иларион Волоколамски  примио државног секретара Свете Столице
Митрополит Иларион Волоколамски  примио државног секретара Свете Столице
Митрополит Иларион Волоколамски  примио државног секретара Свете Столице

Августа 21, 2017, у Одељењу за спољне црквене односе Московске Патријаршије, председник овог Одељења Високопреосвећени Митрополит Иларион Волоколамски састао се са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином, који се налази у званичној посети Русији на позив Министарства спољних послова Руске Федерације.

Уважени гост је био у пратњи апостолског нунција у Русији, Надбискупа Челестина Миљореа, одговорног сарадника Државног секретаријата Свете Столице монсињора Висвалдаса Кулбокас и првог секретара Апостолске нунцијатуре у Русији монсињора Ервина Ленгиела. С руске стране разговорима су присуствовали секретар за међухришћанске односе јеромонах Стефан (Игуманов) и сарадник Одељења свештеник Алексиј Дикарев.

Митрополит Иларион је поздравио кардинала Паролинија и његову пратњу, и излажио историју и различите области рада Одељења за спољне црквене односе. Са своје стгране је истакао значај који за православно-католичке односе има историјски састанак Патријарха московског и све Русије Кирила и Папе Фрање у Хавани у фебруару 2016. и доношење моштију Светог Николаја Чудотворца у Москву и Петроград у мају-јулу ове године.

Разговори су обухватали  кључна питања из билатералних односа између Московске Патријаршије и Римокатоличке Цркве у контексту тренутне међународне ситуације. Митрополит Иларион је изјавио да је данас један од горућих проблема трагично стање хришћана на Блиском истоку. Московска Патријаршија улаже све могуће напоре да би пружила хуманитарну помоћ напаћеном народу у Сирији. Такође је истакао важну улогу Радне групе коју је у ту сврху основала Комисија за сарадњу са верским заједницама, под Председником Руске Федерације, која окупља представнике Руске Православне Цркве, Римокатоличке Цркве и осталих хришћанских вероисповести, као и муслиманских заједница.

Говорећи о изгледима за решење сиријске кризе, стране су се сложиле да је, пре свега, неопходно да се оконча тероризам на територији Сирије, а тек након постизања мира у земљи треба да буде одређена њена политичка будућност. Митрополит Иларион и кардинал Паролини истакли су корисност даљих консултација између Московске Патријаршије и Свете Столице по питању Блиског истока и потребу да се настави хуманитарна сарадња у овој области.

Такође се разговарало о постојећем сукобу у Украјини. Митрополит Иларион је изразио  своју забринутост у вези расправе која је   на  дневном реду Врховне Раде по законским пројектима број 4128, 4511 и 5309, усмерених  дискриминацији Украјинске Православне Цркве и изразио захвалност Светој Столици на подршци става Московске Патријаршије по овом питању.

Владика је такође са жаљењем истакао да има појединих исполитизираних изјава и агресивих радњи представника Грко-католичке Цркве у Украјини. Странке су изразили обострано уверење да политика не треба да се меша у живот Цркве, и да Цркве у Украјини морају  вршити миротворачку улогу и доприносити успостављању грађанског међусобоног разумевања у ​​земљи.

У закључку, обе  стране су размотриле могућности даље билатералне сарадње на културном и образовном пољу.

Извор: Московска Патријаршија (с руског протођакон Р. Ракић)