Митрополит Јоаникије на Савиндан богослужио на Савиној главици

Митрополит Јоаникије на Савиндан богослужио на Савиној главици
Митрополит Јоаникије на Савиндан богослужио на Савиној главици
Митрополит Јоаникије на Савиндан богослужио на Савиној главици
Митрополит Јоаникије на Савиндан богослужио на Савиној главици

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 27. јануара 2022. године, на Савиндан, свету службу Божију у манастиру Светог Саве на Савиној главици у Доњем Грбљу. Саслуживали су архимандрит Рафаило, игуман манастира Подмаине, протојереј-ставрофор Јован Рајак, парох доњогрбаљски, јереј Бранко Богојевић, парох ластовски, и јерођакон Сионије (Зорић).

-Честитам вам празник првог Архиепископа српског кога слави цијела православна васељена. Српски је народ и прије Светога Саве имао историју, али ипак када се год прича о нашој историји Свети Сава је почетак. То није случајно, јер тек у вријеме Светога Саве духовно смо се усправили и препородили. А онда кад смо се уздигли и духовно и културно, онда смо знали да направимо и државу, па је више учињено у вријеме Светога Саве и Светога Стефана Првовјенчанога, његовог брата, који су наставили дјело Светога Симеона Мироточивога, њиховога оца, за тих, да кажемо, 40-50 година него за многе раније вијекове, казао је Владика и додао:

-Свети Сава је успио да сабере народ и да га цијелог духовно препороди зато што је био сасуд Духа Светога, такав духовни ауторитет да га је цио народ прихватио и послушао. Свети Сава, испунивши се божанске свјетлости и љубави и силом ријечи Божије и мудрости, појавио се као сунце које је духовно загријало срца нашега народа и од тада почиње једна епоха духовног узрастања, стварања, јачања државе. Цио народ се објединио око ријечи Светога Саве, око његовога учења. Примио његову науку и немамо никаквих свједочанстава да је у свом народу Свети Сава тада имао некога ко му се противио. Имао је дар да мири завађене. Стимо се измириња браће Стефана и Вукана, која су се завадила због власти. Од тог измирења зависило је даље напредовање српскога народа и српске државе.

-Свети Сава се прво потрудио да своје срце оплемени, да своју душу облагороди, да се духовно препороди, да прими силу Божије ријечи кроз молитву и постове и непрестано духовно усавршавање и учење, примање Божије науке од најмудријих тога доба. Тек је онда могао да проповиједа ријеч Божију, да мири завађене, да их обједињује у вјери и љубави, у доброти и заједничком труду и раду, беседио је Његово Високопреосвештенство г. Митрополит Јоаникије и наставио:

-Прије него што се вратио у Србију подигао је манастир Хиландар, који је веома значајан за историју нашега народа, али и Свете Горе Атонске, и представља један од најљепших манастира на Светој Гори, што служи цијелом српском роду на част и понос. Али је и своје отачаство украсио божанским љепотама. Погледајмо само оно што је остало до данас, оне фреске у Студеници, у нашим манастирима Жичи, Милешеви, али сигурно и у многим другим светињама које нијесу сачуване до данас. Он је поставио највећи стандард, дао највећи мјеру умјетности стварања и људског дјелања. Он је био свијетли примјер у свему и скоро недостижни примјер човјека таквога савршенства, такве духовне љепоте и такве силе његовог ауторитета, ауторитета који подстиче, сабира и оплемењује. Такав је ауторитет светих Божјих људи који привлачи себи све, поручио је Митрополит.

Говорећи даље о том великом наслеђу дотакао се и оснивања Српске аутокефалне архиепископије, појашњавајући да се аутокефалност повјерава ономе народу који може да допринесе јединству православља:

Извор: Митрополија црногорско-приморска