Митрополит Јона и Митрополит Иларион служили историјску Свету Архијерејску Литургију

Митрополит Јона, првојерарх Православне Цркве у Америци, и митрополит Иларион, првојерарх Руске Заграничне Цркве, у уторак 24. јуна, на празник светих Кирила и Методија, служили су свету Литургију у цркви светог Николе у Њујорку, која се налази под јурисдикцијом Руске Православне Цркве.

Ово је био историјски догађај, будући да се ради о „првом саслуживању архијереја Америчке и Руске Цркве после готово 70 година“, како се наводи на веб-сајту Парохија Московске Патријаршије у САД-у, и плод је марљивог рада заједничке комисије Православне Цркве у Америци и Руске Заграничне Цркве.

Осим двојице поглавара, у светој Литургији су учествовали и архиепископ Наро-Томински Јустинијан, администратор парохија Московске Патријаршије у САД-у, епископ Филаделфијски Тихон (Православна Црква у Америци) и епископ Менхетенски Јероним (Руска Загранична Црква).

Након Литургије, митрополит Јона је даривао митрополита Илариона дијелом моштију светог Германа Аљаског и светог Алексеја Тота, а митрополит Иларион је узвратио, поклонивши митрополиту Јони дио моштију светог Јована Шангајског. Митрополити су, такође, упутили поруку и честитке свјатјејешем патријарху Московском и све Русије Кирилу, на дан његовог имендана,.

У поруци се каже: „Благодаримо Господу, Који нас је на овај празнични дан удостојио да Му принесемо бескрвну Жртву у патријаршијском саборном Свето-Николајевском храму Руске Православне Цркве у Њујорку.

На овај празник светих равноапостолних Кирила и Методија, словенских просветитеља, причестивши се једнога Духа Светога из једне чаше Христове, честитамо имендан Вашој Светости.

По свеблагом промислу Божијем Ви сте предстојатељ Руске Православне Цркве, чији је нераздјељиви дио и Руска Загранична Црква, и коју својом духовном Мајком, а тиме и Сестром, сматра Православна Црква у Америци.

Увјерени смо да ће тако дуго жељено саслуживање архијереја Америчке и Руске Заграничне Цркве обрадовати срце Ваше Светости и душе многих и многих православних свештенослужитеља и вјерних“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска