Митрополит Јона у званичној посети Грузијској Православној Цркви

У понедељак 12. октобра блажењејши митрополит Јона, поглавар Православне Цркве у Америци, стигао је у Тбилиси, главни град Грузије, у своју прву званичну посјету Грузијској Православној Цркви, која ће трајати до недеље 18. октобра. Митрополита је дочекао Његова Светост Католикос - Патријарх целе Грузије Илија II и том приликом изразио своју велику радост због овог догађаја.

У Патријаршији је у част митрополита Јоне и његове делегације уприличен пријем, након чега су се гости придружили Патријарху Илији у прослави прве годишњице Патријаршијског универзитета.

Следећег дана, у уторак 13. октобра, митрополит је са делегацијом отпочео са обиласком светиња Грузијске Православне Цркве. Првог дана посјетили су древну лавру светог Давида Гареџијског из 6. века, где су се поклонили моштима 6000 преподобномученика који су убијени након васкршње службе у 17. вијеку.

Након послужења које је приредио игуман манастира, отац Иларион, делегација се упутила ка манастиру Бодбе, у коме се чувају мошти свете Нине равноапостолне, просветитељке Грузије.

Митрополита Јону и његову пратњу тамо је дочекала игуманија Теодора која их је одвела у главни храм где је пред гробницом свете Нине служен молебан.

У сриједу 14. октобра, на празник Покрова Пресвете Богородице, поглавари Грузијске Православне Цркве и Православне Цркве у Америци служили су Свету Литургији у храму Сабора светих  дванаест апостола. Литургија је служена на грузијском и енглеском језику. Митрополит Јона се овом приликом захвалио Његовој Светости на гостопримству и изразио велику радост што му је пружена прилика да се помоли у таквим древним светињама. Такође, обраћајући се вернима, Митрополит их је подсетио на велики благослов који имају у личности свјатјејшег патријарха Илије, мудрог духовног оца и светог архипастира поверене му Цркве.

Извор: Митрополија црногорско-приморска