Митрополит Јован у манастиру Лепавина

Митрополит Јован у манастиру Лепавина
Митрополит Јован у манастиру Лепавина
Митрополит Јован у манастиру Лепавина
Митрополит Јован у манастиру Лепавина

У суботу, 15. марта 2014. године, на дан Светог свештеномученика Теодота Киринејског, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Јован служио је у манастиру Лепавини свету архијерејску литургију, уз саслужење архимандрита Гаврила (Вучковића),  настојатеља манастира, јереја Ђорђа Филиповића, пароха у Војаковцу и Крижевцима, јереја Радована Димитрића, пароха у Копривници, и јереја Милана Јовановића, другог пароха мариборског.

У својој беседи митрополит Јован је говорио о благодати молитве и значају подвига током Великог поста: "Ево нас при крају друге недеље Часног поста, која је посебно посвећена Светом Григорију Палами, великом молитвенику из 14. века са Свете Горе Атонске, када је био веома развијен монашки обичај у практиковању Исусове молитве: Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешног! То је била тако снажна молитва да је искреним монасима Бог даровао благодат да доживе нестворену таворску светлост коју су доживели свети апостоли кад су били са Господом Исусом Христом на Гори Преображења. То је оно осећање које је апостол Петар имао кад је рекао Господу Христу видевши преображеног Господа: Господе, добро нам је овде бити! Осетио је такво расположење у души за које је желео да остане непрестано до краја његовог живота.

Ту нестворену таворску светлост, благодатну силу што испуњава верну децу Божју која се искрено Богу обраћају, доживљавају и монаси нашег времена који се у својим келијама подвизавају и посте и моле, не само за себе него за цео свет. У нашој (српској) келији Светог Саве у Кареји, монах који тамо борави по карејском типику дужан је да прочита Псалтир, 150 псалама, свакога дана - да се моли за себе, за нашу Цркву, наш народ, за све хришћане света и за цео свет. То је била идеја и молитвена снага Светога Саве коју је оставио својим наследницима у карејској келији; Зашто је та молитва: Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешног! добила толику вредност у монашком подвизавању? У Јеванђељу је Господ Исус Христос рекао апостолима да ће именом Његовим изгонити демоне из болесних људи; ", рекао је Митрополит.

После свете Литургије и потом послужења у манастирској порти, за ходочасничку групу из Љубљане и све окупљене вернике молитве за здравље испред чудотворне иконе Пресвете Богородице Лепавинске читали су отац Гаврило и отац Ђорђе. Уследила је трпеза љубави, на којој је са верницима у манастирској трпезарији био и митрополит Јован.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска