Митрополит Јован у посети Пожешкој бискупији

Митрополит Јован у посети Пожешкој бискупији
Митрополит Јован у посети Пожешкој бискупији
Митрополит Јован у посети Пожешкој бискупији
Митрополит Јован у посети Пожешкој бискупији

Узвраћајући посјету Преузвишеном Бискупу пожешком др Антуну Шкворчевићу, који је прије нешто више од мјесец дана са директорима католичких школа Бискупије пожешке обишао Духовни центар и Српску православну општу гимназију „Кантакузина Катарина Бранковић“, у уторак 26. фебруара 2013. Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Јован, у пратњи протојереја-ставорфора Слободана Лалића, в. д. директора Гимназије посјетио је Бискупију пожешку.

Бискуп Шкворчевић је Митрополита Јована у срдачном разговору упознао са низом активности, изграђеним и обновљеним просторима, оформљеним  институцијама које дјелују на простору Бискупије пожешке од њеног успостављања јула 1997. године до данас, али и са плановима и пројектима који би тек требали да се остваре. Одмах је приметно да се посебна пажња посвећује младима, њиховом образовању и васпитању.

Стога је, у наставку посјете, Митрополит Јован са Бискупом Шкворчевићем управо посјетио образовне институције Пожешке бискупије: основну школу и гимназију у којој се проводе два програма, класични и општег усмјерења. Ученици основне школе су Митрополита Јована поздравили пјесмом, а потом се Митрополит упознао са оним старијим - гимназијалцима којима је пожелио успјех у учењу и раду. О раду школа говорили су директори г. Ивица Жуљевић и г. Роберт Мокри.

У сусрету са учитељима и наставницима Митрополит је поздравио њихов труд и љубав коју имају према дјеци, јер звање учитеља је тешко и изнад свега одговорно, али доноси и изнимну радост, посебно када учитељ види и сусреће своје ученике као одрасле, зреле и оформљене људе.
Посјету Пожешкој бискупији Митрополит је завршио обиласком катедрале Свете Терезије Авилске, као и посјетом Свећеничком дому у коме бораве пензионисани свештеници и свештеници који раде у бискупијским установама, затим Колегијуму бискупије и Средишњој бискупијској кухињи у којој се припремају оброци за ученике и Каритас Бискупије.

У повратку из Пожеге Митрополит Јован је обишао Саборни храм Свете Тројице и Епископски двор у Пакрацу, гдје су га дочекали и са радовима на обнови упознали протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић, парох пакрачки, и протојереј-ставрофор Лука Босанац, парох даруварски.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска