Митрополит казахстански служио у Алма Ати

На празник Светог Николаја Мирликијског, Његово Високопреосвештенство Митрополит астански и казахстански г. Александар служио је Божанску Литургију у Саборној цркви Светог Николаја у Алма Ати. Саслуживали су викарни епископ Епархије астанске Владика талдикоргански г. Нектарије, Епископ каскелски г. Генадије и свештенство при овом храму.

Присуствовали су настојатељица Иверско-Серафинског женског манастира у Алма Ати са сестрама, ученици Духовне семинарије у Алма Ати, парохијани при овом храму и из других храмова престоницце Казахстана. Међу верницима налазио се и генерални конзул Руске Федерације у Алма Ати А. М. Демин. Певао је хор свештенства Епарихије под управом заслужног уметника Русије протођакона Михаила Спељника и хор при Николајевској цркви под управом О. Берекешове.

Пред почетак Литургије ковчежић са моштима светитеља Николаја, који су чува у олтару, изнесен је у средиште храма ради молитвенмог целивања верних. Проповед је одржао окружни протојереј Евгеније Иванов, док је на крају службе и сам митрополит Александар произнео проповед.

Произнето је многолетствије Предстојатељу Руске Православне Цркве, архипастирима, свештенству, монаштву и богоспасаваној православној пастви, председнику државе, војсци и свима житељима Казахстана. По окончаном богослужењу су васпитаници Централне недељне школе у Алма Ати извели литерарно-поетски састав о животу и чудима Светог Николаја.

Извор: Патриархиа.ру (с руског Р. Ракић)