Митрополит кијевски Онуфрије на прослави 25-годишњице Украјине

Дана 24. августа 2016. године, на Дан независности Украјине, Блажењејши Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије узео је учешће у прослави поводом овог државног празника. Његово Блаженство се налазио у пратњи Епископа обуховског Јоне и Епископа ирпенског Климента. Они су посетили национални парк „Софија Кијевска“, где се Блажењејши обратио поздравним говором учесницима свечаности, међу којима су били председник Украјине П.А. Порошенко и други високи представници државних власти, као и верских и друштвених организација.

Митрополит Онуфрије је истакао да на дан 25-годишњице проглашења независности Украјине Украјинска Црква узноси благодарствене молитве Господу за сва она добра дела подарена украјинском народу и моли од Бога мир овој земљи. „Данас се молимо за нашу украјинску земљу и наш народ, а нарочито за оне који се сада старају на очувању Украјине, и уверени смо да ће нам Господ подарити мир и процват и ниспослати нам свој благослов,“ казао је Блажењејши Владика.

Истога дана Предстојатељ Украјинске Православне Цркве присуствовао је празничној паради одржаној на Тргу независности. Са благословом Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија у свима храмовима Украјинске Православне Цркве одслужени су молебни за народ Украјине и мир у земљи. Благодарствени молебан у Успенској саборној цркви Кијево-печерске лавре одслужио је намесник обитељи Митрополит вишгородски и чернобиљски Павле.

Извор: Официальный сайт УПЦ/Патриархия.ru  (превод Иформативна служба СПЦ)