Митрополит мински Павле и Митрополит Филарет учествовали у Петом свебелоруском народном сабрању

Јуна 22, 2016. у Дворцу Републике у граду Минску отпочело је 5. Свебелоруско народно сабрање којем присуствује 2.500 људи. Овде су се окупили представници свих слојева белоруског друштва: радници, сељаци, делатељи из друштвено-културне сфере и средстава информисања, војна лица, предузимачи, студенти, ученици средњих специјалних школа, пензионери. Међу делегатима налазе се и руководиоци органа друштвене администрације, предузећа и организација, парламентарци, депутати локалних савета, представници политичких партија, друштвених удружења и, исто тако, традиционалних Цркава и конфесија, међу којима је и Белоруска Православна Црква. Рад Сабрања је трајао два дана, и његови учесници су размотрили резултате реализације Програма социјално-економског развоја Белорусије од 2011. до 2015. године, као и основе смернице пројекта Програма социјално-економског развоја земље од 2016. до 2020. 

Сабор је поздравио Председник Републике Белорусије А. Лукашенко и поднео реферат. У форуму су учествовали и Митрополит Филарет, почасни патријаршијски егзарх Белорусије, и Митрополит мински и заславски Павле који је у свом поздраву, између осталог, рекао: „Сматрам да савремена Белорусија има посебну мисију, Богом даровану, а на руководству ове земље је да умноже тај божански дар. Позвани смо да напомињемо целом свету о непролазној јеванђељској заповести: „Блажени миротворци, јер ће се синови Божји назвати“ (Матеј 5,9). Последњих година, у вези са трагичним збивањем код наших суседа, град Минск је постао у свету познат као платформа миротворачких напора. Управо овде, на белоруској земљи, настајало се уредити сложени међународни проблем...“

Свебелоруско народно сабрање одржава се у години која је у Републици Белорусији проглашена Годином културе. Хришћанство је у историји наше земље било културно-образовни чинилац. Управо култура, по моме мишљењу, јесте један од најважнијих поља где могу сарађивати Цркве, држава и грађанска друштва,“ истакао је архипастир.

Митрополит Павле је изразио „најдубљу благодарност Председнику наше земље Александру Григоријевичу Лукашенку на заштити хришћанских вредности“. „Верујем да ће јеванђељске вредности мира и солидарности, праведности и милосрђа, љубави према Богу и ближњем и надаље бити источници духовног преображавања наше Отаџбине и залог њене будућности,“ истакао је Владика.

Извор: Патриархиа.ру  (превод: Инфо служба СПЦ)