Митрополит Николај освештао цркву у Бранковићима код Рогатице

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу, 13. септембра, на православни празник Сабор српских светитеља, освештао истоимени новоизграђени храм у селу Бранковићи, код Рогатице, и служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење шест свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске.

Владика Николај освештао је и темеље парохијског дома, те споменик на којем су исписана имена 120 српских бораца из овог краја страдалих у отаџбинским ратовима од 1914. године.   

Пошто је Сабор српских светитеља и слава храма, обављен је славски обред и литија око цркве.

Високопреосвећени је у краткој бесједи честитао храмовну славу и захвалио свима који су помогли у изградњи ове цркве.

Митрополит Николај уручио је сребрени орден Светог Петра Дабробосанског Миодрагу и Ранки Јоковић из Обреновца, који су кумови храмовног крста, иконостаса и темеља парохијског дома. Њих је Одбор за изградњу храма прогласио ктиторима.

Архијерејском граматом одликован је Драган Лугоња из Београда, овогодишњи кум храмовне славе.

Грамате су додјељене и Славку Ђебићу из Београда, који је приложио црквено звоно, Милораду Ћебићу из Београда и Миловану Бјелици са Сокоца.

Градња храма у Бранковићима, која је почела у прољеће 2007. године, коштала је око 100.000 КМ, а средства су највећим дијелом обезбијеђена од прилога вјерника из Србије и иностранства, поријеколом из овог краја, те мјештана и домаћих привредника.

Идеја о градњи храма на овом мјесту потекла је још прије 100 година.

Извор: Митрополија дабробосанска