Митрополит Николај освештао храм Светог Илије у Илијашу

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је 11. априла, на Лазареву суботу, обавио освећење храма Светог пророка Илије у Илијашу, и служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење четири свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Митрополит Николај је у пригодној бесједи подсјетио да је храм захваљујући Богу, добротворима и великим залгањем свештеника Предрага Масала обновљен након покушаја Бошњака 1996. године да га запале.

Високопреовећени је поручио да обнова храма треба да буде настављена и даље и да то не значи много само за православне вјернике који су се вратили у овај крај него и за то мјесто и све који у њему живе.

Господин Николај је подсјетио Србе повратнике у Илијаш да им је након потписивања Дејтонског споразума, када су се одлучили да оду са својих огњишта, савјетовао да то не чине и да га нису послушали, а да су касније говорили да је био у праву.

„Било гдје да одете ви сте туђинци, а на свом огњишту сте своји"- нагласио је Његово високопреосвештенство.

Митрополит Николај је истакао да посљедњи рат у БиХ никоме није требао и да је много живота отишло, а храмова и богомоља уништено.

„Они који су кидисали на те храмове и богомоље у БиХ ратовали су против Бога" - рекао је господин Николај.

Митрополит Николај, који је причестио вјернике, рекао им је да се постом и молитвом приближавамо највећем празнику, празнику над празницима - Васкрсењу Христовом.

„Требамо да будемо ученици и сљедбеници Христови, а то можемо само ако будемо живјели по Јеванђељу" - поручио је високопреосвећени Николај.

Свештеник Масал изјавио је за Информативну службу Митрополије дабробосанске да су досадашњи радови на обнови храма Светог пророка Илије у Илијашу коштали око 65.000 КМ од којих је половину обезбједила Федерација БиХ /ФБиХ/, а половина је сакупљена од прилога православних вјерника поријеклом са овог простора.

Он је навео да је још потребно око 30.000 КМ за изградњу иконостаса.

Храм Светог пророка Илије у Илијашу грађен је од 1879. до 1881. године. Послије потписивања Дејтонског споразума 1996. године, када су ти простори, који су до тада били у саставу Републике Српске, припали ФБиХ, Бошњаци су уочи Видовдана запалили храм усљед ћега је уништена његова унутрашњост, укључујући и иконостас.

Извор: Митрополија дабробосанска