Митрополит Николај освештао крстове спомен-цркве у Војничком гробљу у Сокоцу

Војничко гробље СоколацЊегово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај 26. маја 2008. године освештао је крстове спомен-цркве која се гради у Војничком гробљу у Сокоцу.

Крстови су тешки око 200 килограма и поклон су овом спомен-храму који је изградило предузеће „Енергоинвест" из Источног Ссрајева, чији су представници и присуствовали њиховом освећењу.

Ово је трећа година како се гради ова црква, која ће након постављања крстова бити покривена, а потом следи унутрашње уређење и остали радови. Велику новчану помоћ у изградњи ове цркве пружају Срби из дијаспоре, а највећим делом они из Торонта. Изградњу спомен-цркве помогла је и Влада Србије донацијом од 25 хиљада КМ што ће бити искориштено за набавку бакра и покривање цркве. У завршној фази су и радови на фасади и постављању столарије. Са Владом Републике Српске је потписан протокол о унутрашњем уређењу цркве , договорено је и да у гробљу буде изграђена капела чиме би радови на овом спомен-комплексу били заокружени. Црква се гради према пројекту Љубице Бошњак, архитекте из Београда, која је аутор и цркве на Равној Романији, која је освећена 2002. године, а затим проглашена манастиром Светог великомученика Георгија.

У Војничком спомен-гробљу на Сокоцу сахрањено је близу хиљаду бораца са подручја сарајевско-романијске регије који су погинули у последњем Отаџбинском рату, а због сличности са чувеним гробљем у Солуну названо је „Мали Зејтинлик". Влади РС упућена је иницијатива да се ово гробље, заједно са манастиром Светог великомученика Георгија на Равној Романији, прогласи Меморијалним центром „Романија".

Извор: Митрополија дабробосанска