Митрополит Николај освештао новоизграђени храм Свете Тројице у Осијама, код Калиновика

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је у понедјељак, 8. јуна, освештао новоизграђени храм Свете Тројице у Осијама, општина Калиновик, и служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење пет свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске. После Литургије је Митрополит повео литију око храма, у току које је одржан помен за 61 становника овог села настрадалог у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату од којих су 21 убиле муслиманске формације 1992. године.

Митрополит Николај је у бесједи окупљеним вјерницима рекао да је за овај крај и за људе који су овдје избјегли смрт ово дан велике радости, али и велике личне захвалности Богу за очување њиховог живота и за поштовање оних који су свој живот овдје положили. „Они који су побили ове недужне - то је њихова и Божија ствар. Свако ко зло чини не може од Бога бити награђен" - поручио је Митрополит Николај. Високопреосвећени је истакао да не требамо никога да мрзимо, да се никоме не светимо, да чинимо онако како је увијек српски народ чинио, па и да благосиљамо оне који су нам чинили зло.

Митрополит Николај је нагласио да је дан када је Свети Дух у виду огњених језика сишао на апостоле празник рођења наше православне цркве. „Христос нам је својим доласком на земљу показао да није наша отаџбина овдје на земљи, како то многи мисле, него на небу. Бог је творац свих људи на земљи. Нема овдје Бога који је стварао Јапанце, или онога који је стварао Израелца, Палестинце, Србе, Хрвате или муслимане. Бог је један и стварао је све, а свима је дао заповјест да будемо савршени као што је савршен отац наш небески" - рекао је господин Николај. Истакавши да су се на овом мјесту православни Срби окупљали и прије изградње храма, он их је позвао да не напуштају мјесто битисања њихових предака него да се врате и чувају и обрађују своју земљу. .

Пожелио им је и да имају више дјеце, јер су највећи дар од Бога једној породици дјеца коју им Бог да.

Митрополија дабробосанска је Сребрени орден светог свештеномученика Петра Дабробосанског за братску несебичну помоћ и изузетан допринос живој Српској православној цркви Божијој у Епархији дабробосанској додијелила Даниславу Драшковићу из Бијељине, који је један од назаслужнијих за изградњу овог храма.

Митрополит Николај је за несебичан материјални допринос и оданост светој вјери православној грамате додјелио Славку Сладоју из Калиновика, Синиши Николићу и Радомиру Ковачевићу из Гацка, те Жељку и Неђу Драшковићу из Бијељине.

Кум цркве је Раде Ћорић са породицом са Врела Босне, а кум звона Вукић Распоповић из Подгорице.

Градња цркве почела је 2007. године, а те године је 4. августа на празник Свете Марије Магдалене - Благе Марије њене темеље освештао Митрополит Николај, а храм је изграђен захваљујући прилозима вјерника прикупљеним од Требиња до Новог Града, из Црне Горе, Србије, Аустралије, Канаде и САД.

Извор: Митрополија дабробосанска