Митрополит Николај освештао yвона и темеље цркве у Врањешу

Свети Епископ Варнава Настић Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је у недељу, 1. јуна, служио Свету Архијерејску Литургију и освештао звоно и темеље храма у изградњи у насељу Врањеш, општина Источно Ново Сарајево, који је посвећен Епископу хвостанском, Светом исповеднику вере Варнави /Настићу/ Сарајлији.

На освештаним темељима фирма „Интал" из Милића изградиће монтажну цркву,а касније ће бити изграђена зидана црква и парохијски дом. Митрополија дабробосанска је за градњу овог храма од општине Источно Ново Сарајево откупила 3 600 метара квадратних земљишта, а 1 200 метара квадратних Цркви је поклонио мештанин насеља Врањеш Срето Моравац. Звоно за цркву донација је Саше Калинића.

Црква ће бити изграђена уз помоћ Митрополије дабробосанске, општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, као и донација верника, а Митрополит Николај је у обраћању верницима након Свете Архијерејске Литургије позвао све људе добре воље да помогну изградњу овог храма.

Говорећи о животу и дјелу епископа Варнаве, господин Николај је истакао да је Варнава Сарајлија један од 29 канонизованих у Српској православној цркви, међу којима су многи везани дјелом и животом за Сарајево.

Епсикоп Варнава, пореклом из Пљеваља, рођен је 31, јануара 1914. године у Гери у америчкој држави Индијана, као Војислав Настић, где је живео до своје осме године када је 1923. године са родитељима дошао у Сарајево.

Након што је завршио Богословски факултет у Београду, вратио се у Сарајево где остаје за време Другог светског рата.

Након што су усташе одвеле и убиле Митрополита дабробосанског Петра Сарајевског од њега је затражено да буде патријарх хрватске православне цркве што је он одлучно одбио.

Након рата се нашао на удару комунистичког режима у чије је време је пет година био заточен у Сарајеву, Стоцу, Зеници и Сремској Митровици, а потом 12 година, до смрти, био у кућном притовру у манастирима Ваведење, Гомионица, Крушедол и Беочин.

Преминуо је у манастиру Беочин 12. новембра 1964. године под сумњивим околностима и ту је и сахрањен.

Митрополит Николај најавио је да је намера да део моштију Епископа Варнаве буде смештен у Саборни храм Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.

Извор: Митрополија дабробосанска