Митрополит Николај примио британског амбасадора Мајка Тејтема

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у уторак, 25. новембра, у својој резиденцији у Митрополији у Сарајеву примио Његову екселенцију новоименованог мабасадора Уједињеног краљевства Велике Британије и Сјеверне Исрке у БиХ Мајкла Тејтема.

Пожеливши му добродошлицу у прву српску кућу у БиХ, митрополит Николај је амбасадру Тејтему рекао да је дошао на дужност у малену земљу чији су народи и она сама много страдали у протеклом рату, али да су сада међуљудски и међурелигијски односи на достојној висини. Господин Николај је истакао да протекли рат у БиХ ником није био потребан, те да је је Дејтонски споразум добра ствар, али да, нажалост, има и оних који желе да га сруше. Упознао је госта са радом Међурелигијског вијећа у БиХ. Говорећи о историјату Српске православне цркве у БиХ навео је да постоји пет епархија, посебно говорећи о Епархији дабробосанској и њеним знаменитостима. Митрополит Николај указао је Тејтему и на проблем одузете имовине Српске православне цркве у БиХ, истакавши да оно што су комунисти одузели треба и вратити, а као примјер како то и учинити навео сусједне земље.

Амбасадор Тејтем захвалио је господину Николају на топлој добродлошлици, нагласивши да високо поштује и симпатише православну цркву. Истакао је да Међурелигијско вијеће у БиХ ради одличан посао и да вјерске вође дају примјер свима како рјешавати проблеме. Према његовим ријечима, Српска православна црква даје велики допринос у култури БиХ. Амбасадор Тејтем је истакао да гостопримство људи на које је наишао у БиХ говори о културним вриједностима у БиХ. Истичући да се БиХ налази пред пуно изазова, британски амбасадор је рекао да је један од главних циљева његове миисије помоћ БиХ на путу ка евроатлантским интеграцијама, јер је убијеђен да је то добро за напредак и безбједност БиХ.