Митрополит Николај у манастиру Светог Георгија на Равној Романији

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је у уторак, 16. јуна, у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење четири свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

После литургије обављен је помен за све пострадале Сарајевско-романијске регије у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. У манастирској цркви је уклесано око 4000 имена настрадалих.

У пригодној бесједни митрополит Николај је рекао да се у БиХ десио такозвани грађански рат иако су најприје говорили да је то вјерски рат, а потом су ту причу промијенили.

„Вријеме ће показати ко је овај рат желио, почео га и ко је највећи кривац за њега. Вријеме ће показати ко је и на који начин био узрочник рата. Исто тако, вријеме ће показати ко је са стране био одговоран за рат, за крвопролиће у овој брдовитој БиХ. Показаће се зашто се то чинило и из којих интереса" - истакао је владика Николај.

Високопреосвећени је нагласио да је манастир Светог великомученика Георгија са именима око четири хиљаде погинулих у овоме рату свједочанство прикривених злих намјера и неискрених комшијских односа у миру.

„Питамо се зар Бог и душа, љубав, смрт и бесмртност нису важнији од материјалних преокупација и уситњених овоземаљских питања? Без сумње јесу. То вам тврде изгинули у овом последњем рату, од којих су једном мањем броју имена исписана на овим мермерним плочама" - нагласио је господин Николај.

Митрополит Николај је поручио да Црква не тражи да се занемари спољашњи положај и потреба људи.

„Када говори да је духовно претежније од материјалног, она рјешава проблем изнутра, из срца, а никако споља. Црква молитвом благосиља, најприје, оно што олакшава животне потребе. Црква никада није равнодушно гледала на биједни положај људи. Она се моли да Бог по своме човјекољубљу подари времена мирна, безгрјеховна и у здрављу задовољан живот" - истакао је владика Николај.

Високопреосвећени је поручио младима да су они будућност наше Цркве и наше отаџбине.

„Ви сте у овоме свијету новији од нас старијих. Све наше жеље у вас су се слиле. Старији вам крче пут у будућност и предају вам своје обавезе. Осврните се и на оне који иду иза вас. Они очекују да им поравните пут којим иду, да видите своју грађевину, у коју сте унијели оно највредније и најсадржаније: своје злато, сребро и драго камење, а не дрво, сијено и сламу" - рекао је господин Николај и додао:

„Питају вас преци и потомци какви су вам планови. Коме посвећујете себе, живот свој? Питају има ли ко узвишенији, који је дао свој живот за другог, за све људе? Истражите у себи и око себе скривене тајне Царства Небеског: то за вас много значи на сједињењу са Богом. Учините се вриједним и у сваком погледу достојним Бога и светитеља Саве, родоначелника нашег, који је од младости понирао у себе. Он и данас понире у све нас.„

Митрополит Николај је запитао младе да ли осјећају усамљеност у овоме нашем позоришту разних представа.

„Другови ваши, нађоше ли потпун одговор живота у употреби дроге, раскалашног живота, у лоповлуку, нереду, пијанчењу, и другим уживањима која им пружа овај свијет. Њих савладава сујета, спопада бесциљност и ослабише им животне енергичности према бољем и достојнијем човјеку. У ово несигурно вријеме читамо на страницама дневне штампе о многим огавностима младих, а и старијих у свијету" - упозорио је владика Николај.

Високопреосвећени је поручио младима да су у њих највише упрте очи садашњости, те да стога приступају свему са разборитошћу и трезвеношћу духа.

„Тако наша Црква и Отаџбина очекују и желе пуноћу вашега духа и душе Божије благодати - онога што се никада не празни и чега увијек има у изобиљу" - истакао је господин Николај.

Митрополит Николај се у манастирском конанку сусрео са предсједником Владе Републике Српске /РС/ Милорадом Додиком, те представницима Борачке организације РС и Града Источно Сарајево.

Извор: Митрополија дабробосанска