Митрополит Николај у Светој Земљи

Митрополит НиколајЊегово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај упознао је приликом недавне посјете Светој земљи Његово блаженство патријарха светог града Јерусалима и све Палестине господина Теофила III и Његово високопреосвештенство архиепископа синајског господина Дамјана са положајем Српске православне цркве /СПЦ/ и српског народа у БиХ.

Господин Николај, који је предводио професоре и апсолвенте Богословског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, те свештенике Митрополије дабробосанске на десетодневном студијском и поклоничком путовању у Свету земљу, указао је у разговору са патријархом Теофилом III н архиепископом Дамјаном на проблем враћања одузете имовине СПЦ у БиХ, посебно зграде Богословског факултета у Сарајеву.

Митрополи Николај Патријарх Теофил III истакао је да су овакве посјете представљају ојачавање и учвршћивање веза међу православним и битан елемент у духовном и личном унапређењу сваког поклоника.

Митрополит Николај са Архиепископом синајским ДамјаномАрхиепископ Дамјан истакао је да ово прва већа посјета представника СПЦ његовој архиепископији.

Митрополит Николај поклонио је патријарху Теофилу III иконе светог Петра Дабробосанског, светих великомученика Митрополије дабробосанске и Пресвете Богородице Чајничке, те монографију на српском и енглеском језику православних манастира у БиХ, а архиепископу Дамјану икону Пресвете Богородице Чајничке.

Декан Богословског факултета проф. Предраг Пузовић упознао је домаћине са радом ове православне високошколске установе и уручио им пригодне поклоне.

Патријарх Теофил III поклонио је митрополиту Николају крст и панагију, сваком свештенику по крст, а студентима и професорима по икону. Митрополит Николај је, по благослову патријарха Тефила III, у цркви Гроба Христовог служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење свештеника Митрополије дабробосанске. Господин Николај је Свету архијерејску литургију, по благослову архиепископа Дамјана, служио и у манастиру Свете Катарине на Синају. Поклоничка група професора и студената Богословског факултета у ФочиПриликом боравка у Светој земљи, одакле су се вратили крајем прошле седмице, професори и студенти Богословског факултета у Фочи, те остали чланови групе, посјетили су православне светиње у Јерусалиму, Витлејему, Јерихону, Тиверијади, Назарету, Кани Галилејској, Капернауму и Телавиву. Приликом боравка у Јерусалиму посјетили су и Меморијални центар Јад Вашем.

Извор: Митрополија дабробосанска