Митрополит Онуфрије благословио посебно молитвено правило за мир у Украјини

Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије благословио је посведневно читање посебне молитве за све време трајања свеукрајинске литије за мир, љубав и молитву за Украјину. Раније је у свом обраћању Првојерарх Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије позвао све вернике ове Цркве да учествују у литији. Између осталог, затражаио је да у овој литији учествује свако ко се осећа здрав и у могућности је. „Ко год може ходати у крстоношама дуже времена, нека тако чини; а ко може ходати само у свом граду или селу, нека тако чини.  Ако можете пружити хране крстоношама, и то је леп начин учествовања у овом племенитом општенародном делу.“

Блажењејши је одредио да 27. јул буде дан кад ће га сви Украјинци провести у посебној молитви за своју земљу. Они који не могу да се придруже крстоношама, треба да дома дванаест пута дневно прочитају Оченаш и Богородице Дјево, као и молитву за мир и обустављање сукоба.

Молитва за мир у Украјини

„Свемогући и Свемилостиви Господе, прими наше молитве у ово  веме наше невоље, узнете Теби пред Твојим Небеским Престолом коленопреклоно и уз сузе смиравања. Прими заступништва свих наших светих предака које сада призивамо да ходатаје за нас и помогну нам, како би светлост Твоје љубави засијала са Твог Крста и просветлила сваког човека и жену који пати у овоме свету у тами омразе и сукоба.

Прими ходатајење светог и благоверног кнеза Владимиора који је крстио и просветлио нашу земљу; прими молитве светих страстотерпаца Бориса и Глеба који нас уче да не подижемо руку на брата свога; прими заступништва новомученика и исповедника који су нам својим страдњем очували спасоносну веру у Тебе; прими преклињања свих светих Твоје Цркве који су својим подзвизима обасјали нашу земљу. Нарочито пак прими молитву и покров Пресвете Мајке, наше Владичице Богородице и Приснодјеве Марије, чијим непосусталим ходатајењем Твој народ је много пута у прошлости био избављен од сваког непријатељства и грађанске омразе.

Чуј нас, Боже Спаситељу наш, и буди милостив, буди милостив, Господару, свима онима који страдају и носе велико бреме, и опрости нам наша сагрешења, учећи нас да такође праштамо онима који греше према нама, и преобрати Твој гнев у Твоју милост, умирујући сваку зловољу и сваки сукоб у нашој земљи, јер Ти си Бог милостив и зажаљив према човеку, и Теби приличи свака слава, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек, у векова векова. Амин.

Извор: Православие.ру (превод Информативне служеб СПЦ)