Митрополит Порфирије: Дело Светих апостола - темељ европске културе

У односу светих Петра и Павла налазимо пример савршеног дијалога. На њих треба да се угледа и савремени свет који, иако се декларативно залаже за дијалог, често ограничава слободу онима који другачије мисле, поручио је митрополит Порфирије на Петровдан у Загребу.

Спомен првоврховних апостола Петра и Павла прослављен је 12. јулa/28. јуна 2020. године у пету недељу по Духовима. У Загребу је Божанствену Литургију служио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије уз саслуживање свештенствa Саборног храма.

По прочитаној јеванђелској перикопи, беседио је архимандрит Данило (Љуботина) о личностима Светих апостола:- Петар је први који је у Христу препознао Сина Божјег. До те спознаје он није дошао својим снагама, већ захваљујући објави Духа Светог. Тако и ми, ма колико се трудили, Бога не можемо сами спознати. Богопознање није резултат нашег умовања, него искуство живог односа са Богом. За разлику од апостола Петра, Павле је поседовао формално образовање и добро је знао Закон. Због своје верности Закону, гонио је хришћане. Сматрао је да је Стари Завет крај и коначница. Међутим, објавио му се Христос и он се од законика и тужиоца преобразио у ватреног проповедника Христовог.

По отпусту Литургије, верницима се обратио и митрополит Порфирије:

-Црква је издвојила ову двојицу апостола као пример ревности за реч Христову, примјер самоспознаје и изнад свега љубави према Богу и творевини Божјој. На прсте једне руке можемо набројати људе који су у толикој мери утицали на токове историје. Свети Апостоли не само да су утицали на токове историје, него су поставили и темеље европске културе. Зато, модерна европска култура која престаје да на човека гледа као на личност и удaљава се од речи и дела апостола, обесмишљава саму себе.

Митрополит је указао и на међусобни однос двојице апостола:

-Иако су по много чему били различити, везивала их је вера у Христа и свест да Њега проповедају, распетога и васкрслога, а не себе и своје вредности. Свети апостоли Петар и Павле пружају примјер дијалога данашњем свету који, иако се декларативно залаже за дијалог, често ограничава слободу онима који другачије мисле. Међу апостолима Петром и Павлом тријумфовале су вера и љубав, због чега се често нa иконама сликају загрљени.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска