Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије: Немам дилему, изаћи ћу на изборе и гласаћу

Интервју Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија за портал Новости

Српска Православна Црква, њено свештенство и вјерници, дио су српске заједнице у Хрватској, па и онда када су избори, од оних локалних и мањинских до парламентарних, за Сабор. Потоњи су за српску заједницу врло значајни због могућности да се заступници које Срби изаберу заложе за остварење њихових Уставом и законима зајамчених права и побољшање положаја, али и развој повратничких крајева, од економског па надаље. Стога је важно да што већи број њих изиђе на изборе. О томе смо разговарали с Митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем. Разговор започињемо питањем о његовом виђењу положаја српског народа и вјерника Српске Православне Цркве у Хрватској.- Положај српског народа и верника Српске Православне Цркве у датом моменту није једнозначан, он се може сагледавати са два најважнија аспекта. Са једне стране, законодавство свима даје иста права и у том су смислу Срби равноправни са свим грађанима Хрватске. Са друге стране, законом гарантована права није увек лако остварити. Са времена на време, на разним пољима свакодневице, та се права од неких релевантних политичких фактора, из само њима знаних разлога, оспоравају. Поред многих, најеклатантнији пример и симболичну парадигму представља оспоравање ћирилице, као легитимног писма српског народа, тамо где закон то предвиђа. То међу Србима ствара видљиви и невидљиви страх и несигурност. Срби морају, заједно са демократски настројеним делом нашег друштва, уложити напор да се такав амбијент измени. Надам се и верујем да ћемо пре или касније схватити да не можемо једни без других те да ће се атмосфера поправити.

Како оцјењујете сурадњу Српске Православне Цркве с представницима Срба у Хрватској?

На том плану нисам био задовољан затеченим стањем. Самим тиме, сматрао сам да сарадњу неизоставно треба унапредити. Тако да сада на разним пољима сарађујемо са свима, без предрасуда. Иако ће други можда боље оценити тренутачну ситуацију, мислим да смо подигли ниво међусобног поверења и да, где год је то потребно и могуће, радимо и наступамо заједно. Притом, различити политички и сваки други погледи нису и не смеју бити препрека за постизање заједничког циља, а то је међусобно духовно и национално повезивање и јединство, неговање сопственог идентитета и културе, али и природна интеграција, никако и асимилација у хрватско друштво и државу. Знам, са дубоким болом, да су хрватско-српски односи обележени многим ирационалним трагичним догађајима. У исто време, хрватско друштво и култура су незамисливи без српског народа и бројних великих његових синова, који су једнако били и хрватски. Само онда када смо као народ јединствени, чак и када мислимо различито, можемо бити достојни наследници таквих светлих примера. Црква је најчвршће и, ако хоћете, најдемократскије везивно ткиво. Стога ради добра свих, као митрополит у Загребу осећам огромну личну одговорност на пољу сарадње, пре свега са српским институцијама, али и са свим чиниоцима и факторима свеукупне хрватске стварности.

Зашто је важно да Срби изиђу на изборе за Сабор?

Још од античке Грчке гласање и избори су израз бриге за опште добро, за добро заједнице и појединца. Данас многи људи не гласају јер сматрају да не могу утицати на шире друштвене и политичке околности. Међутим, варају се – својим негласањем итекако утичу на резултате избора. Зато сматрам да сваки грађанин, без обзира на националну и верску припадност, треба да искористи своје право и да по савести гласа. Важно је да и сваки Србин изађе на изборе, јер на тај начин не препушта другима да у потпуности одлучују о њему.

Зашто је за Србе важно гласање у XII., мањинској изборној јединици, али и на опћој листи у IX. изборној јединици, која покрива Лику и дио Далмације?

Колико разумем, представници Срба и водећа странка желе да повећају број заступника и тиме ојачају снагу у Сабору, шта је, с обзиром на број Срба у Хрватској и проблеме са којима се суочавају, по мом мишљењу оправдано.

Хоћете ли и ви гласати?

Немам дилему, изаћи ћу на изборе и гласаћу. Мада ми није проблем, не би било умесно да јавно говорим кога ћу бирати. То би се могло схватити као утицај на моје сународнике, шта никако не желим. Избор сваког појединца мора бити самосталан и у сваком смислу слободан.

Зашто је важно и да се што више Срба у Хрватској изјасне као припадници те националности, не само за изборе него и у другим ситуацијама?

Постоје многи субјективни и објективни разлози због којих велики број Срба крије своје национално порекло. Да би током изборног процеса Срби открили ко су, неопходно је да се увек негује национални идентитет. Без тога Срби губе, али и хрватско друштво уопште, сигуран сам. Губи демократија. Демократичност и поштовање слобода свих грађана увек су ми били најважнији критеријум друштва, али и поступање приликом избора.

Извор: Портал Новости, Ненад Јовановић