Митрополит Порфирије: Срби у Хрватској се плаше

У Загребу живи око 30.000 Срба, али се многи плаше да се јавно декларишу из страха да ће им бити угрожена права на нормалан живот, изјавио је данас Митрополит загребачко-љубљански Порфирије. Владика Порфирије оценио је и да је долазак премијера Србије Александра Вучића у Загреб, на Сретење, државни празник Србије, велико охрабрење за Србе у Хрватској.

Митрополит Порфирије је као пример, навео да недељом у цркву дође две-три стотине Срба. "Разлог је страх. То се нарочито види у приликама када постоји могућност да је у храму присутна камера неких од медија. Тада их дође још мање, јер се плаше да буду виђени. Плаше се да могу имати проблеме", казао је митрополит Порфирије. Он је додао да су ти проблеми различити, али да се људи, једном речју, плаше да ће им бити угрожена права на нормалан живот.

С друге стране, владика Порфирије каже да је он сам добро примљен у Хрватској, пре свега од нашег народа у тој земљи, а и од целе хрватске јавности. "Често сам присутан у граду на различитим манифестацијама и свугде сам примљен с благонаклоношћу. Имам прилику и да у мери у којој мислим да је то довољнобудем присутан у хрватским медијима. И све то наравно чиним да бих, колико је могуће, охрабрио наш народ", истакао је владика Порфирије.

Владика Порфирије оценио је и да је долазак премијера Србије Александра Вучића у Загреб, на Сретење, државни празник Србије, велико охрабрење за Србе у Хрватској и уједно миротворни гест у односима две земље.

"Драго ми је што је (Вучић) учествовао с нама у светој литургији на Сретење. Бог је хтео да се то деси на овај дан. Сретење нам открива да је сусрет, спремност на дијалог, на разговор, на грађење мостова међу људима и народима једини аутентичан начин постојања", нагласио је владика Порфирије.

Он је додао да се наш народ у Хрватској обрадовао доласку српског премијера, "јер је то пре свега израз бриге Србије за положај и проблеме српског народа у Хрватској". "Постоје бројна отворена питања између Хрватске и Србије која утичу на статус српског народа у Хрватској, а која се не могу решити без дијалога. Одсуство комуникације ником не доноси добро, а проблеми се продубљују. Зато је ова посета премијера Вучића, чини ми се, и помак у односима две земље", закључио је владика Порфирије за Блиц.

Извор: агенције