Митрополит Порфирије у дводневној посети Атини

Његово Високопреосвештенство, Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије посетио је од 27. до 28. фебруара 2016. године Грчку Православну Цркву. Том приликом учествовао је на симпосиону који је организовао храм Свете Параскеве.

Симпосион под насловом „Љубав и брак“ одржан је 27. фебруара 2016. године. Поред Високопреосвећеног Митрополита г. Порфирија у раду симпосиона учествовали су и Високопреосвећени Митрополит Халкиде г. Хризостом, умировљени професор Универзитета у Атини протопрезвитер Георгије Металинос, као и други врсни предавачи.

Учесници симпосиона су се у садржајним излагањима дотакли тема као што су православне претпоставке за савршавање Тајне брака, предбрачне везе и односи, породична хармонија, супружништво као животни подвиг, док је теолошко излагање митрополита Порфирија под насловом „Божански ерос и супружништво“ било је уједно и предавање којим је закључен симпосион.

Поред великог броја присутних, симпосион је пратича и шира публика путем директних радио и интернет преносâ.

Сутрадан, у Недељу митара и фарисеја, Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије саслуживао је, са грчким архијерејима, на Божанској Литургији у храму Свете Параскеве у Атини.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска