Митрополит Порфирије: У сусрет Васкрсу

Митрополит Порфирије: У сусрет Васкрсу
Митрополит Порфирије: У сусрет Васкрсу
Митрополит Порфирије: У сусрет Васкрсу
Митрополит Порфирије: У сусрет Васкрсу

У сриједу, 20. априла 2016. године Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије одржао је у сали Српског културног друштва Просвјета предавање на тему У сусрет Васкрсу. Овај сусрет био је завршни у низу предавања Великопосног циклуса 2016. године који је организовала Српска православна црквена општина загребачка.

У уводном дијелу обраћања митрополит Порфирије је говорио о карактеру и смислу поста у хришћанству и Православној цркви, посебно о Четрдесетници – периоду од шест недеља поста на који се надовезује Страсна Седмица, Недеља страдања Христовог као период припреме за најрадоснији празник хришћанства – Васкрсење Христово.

- Било каква да је мука или проблем са којим се човек сусреће, он се може решити. Понекад је решење у вештинама и умећу људском, понекад у помоћи са стране, а понекад, ако не може да се реши треба да се отрпи. Једини проблем који сасвим сигурно нико од људи неће моћи да реши, било колико да је способан, паметан или вешт, било каквим техникама да се служи и било колико да напредује наука јесте проблем смрти. Наука само тајну света, тајну природних закона може да открива и да разуме понешто од тајне космоса и света која је апсолутно и потпуно неистражива. Не зна се шта је неистраживије, да ли косомос или наш унутарњи свет. Једини проблем који човек не може да реши јесте проблем смрти. Па и остале проблеме ако решава феноменално и успешно, све дотле док се не разреши питање смрти, онда је то у најмању руку само краткотрајно осећање сладости због успеха.

На овај начин митрополит Порфирије је окупљеним слушаоцима који су испунили салу „Просвјете“ желио да укаже на важност догађаја Васкрсења Христовог, Његове побједе над смрћу, те је подсјетио на ријечи Апостола Павла који говори: „Ако Христос није устао, узалуд је вјера наша“ ( 1.Кор 15,17 ).

- Онда смо ми најсмешнији, најбеднији и најјаднији људи. Онда смо се и ми данас овде окупили узалудно. Зашто уопште ишта радимо и градимо...због чега се окупљамо и у храму Божијем, поред могућности да видимо једни друге. Oсновно питање којим се хришћани треба да воде, чак независно од тога да ли смо православни или неке друге хришћанске деноминације јесте: да ли ми заиста верујемо да је Христос васксао из мртвих, нагласио је Митрополит.

Након што је истакао празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, Митрополит је говорећи о данима Страсне Седмице детаљно објашњавао и тумачио богослужења која слиједе јеванђелска казивања о догађајима који претходе Господњем Страдању и Васкрсењу. Након предавања услиједила су питања заинтересоване публике.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска