Митрополит Растислав у мирној посети Васељенској Патријаршији

Митрополит Растислав у мирној посети Васељенској Патријаршији
Митрополит Растислав у мирној посети Васељенској Патријаршији
Митрополит Растислав у мирној посети Васељенској Патријаршији
Митрополит Растислав у мирној посети Васељенској Патријаршији

Митрополит Чешких Земаља и Словачке Растислав започео је своју мирну посету Васељенској Патријаршији 13. маја 2016. године, јавља Служба за штампу ове Патријаршије. Делегација Цркве Чешких Земаља и Словачке с Митрополитом на челу примљена је већ наредног дана код Његове Све-Светости васељенског Патријарха Вартоломеја и других архијереја ове свете Цркве.

У свом поздравном говору Васељенски Патријарх је изразио радост на томе што му у мирну посету долази поглавар Аутокефалне Православен Цркве Чешких Земаља и Словачке. Посебно је нагласио чињеницу што су заједничким залагањима успостављени мир и слога  у Цркви Чешких Земаља и Словачке и њено општење са свеукупним Православљем.

Патријарх Вартоломеј је указао на свеобухватну духовну и саможртвену делатност Васељенске Патријаршије и позвао је Цркву Чешких Земаља и Словачке да иде њеним стопама.

Његова Све-Светост је притом казао: „Православна Црква Чешких Земаља и Словачке мора вршити духовно плодан рад светотајинског жртвовања, а уверени смо да ће се он наставити и даље развијати под духовним руковођењем Вашег Блаженства, како би се, с једне стране, помогло православном стаду, а с друге, сведочило о присуству Православља и пружала његова порука у двема земљама под надлежношћу Вашег Блаженства.“

Православа Црква, истакао је Свјатејши Патријарх, јесте нада Европе и нада свих крајева света. „Наша Православна Црква једина је која је очувала свој светотајински карактер неокрњеним; она је свагда избегавала негативне учинке секуларизације који би да њено богочовечанско установљење претворе у чисто људску грађевину. Православна Црква је истинска нада свакога човека који трага за аутентичним духовним и црквеним животом. Она је нада Европе. Она је нада свих крајева света. Из тог разлога, велика је одговорност нас православних верника пред Богом и ближњима.“ Васељенски Патријарх жели да Православна Црква свагда поазује своје јединство и служење, нарочито за време заседања Светог и Великог Сабора.    

Свјатејши Патријарх је уверио Митрополита Растислава у своју подршку  у свим приликама и при свакој потреби,  и изразио готовост да помаже на спасоносном делу Православне Цркве Чешких Земаља и Словачке.

Митропполит Растаслав саслуживао Васељенском Патријарху

У недељу жена мироносица, 15. маја 2016, Његова Све-Светост Васељенски Патријарх Вартоломеј и Његово Блаженство Растислав саслуживали су на Божанској Литургији у манастиру Животодавног извора Мајке Божје. Саслуживали су и Митрополити: филаделфијски Мелтион, севастијски Димитрије, француски Емануил, аустријски Арсеније, као и Архиепископи прашки Михаило и антидонски Нектарије.

Истог дана Митрополит Растислав је с делегацијом посетио Богословску акдемију на Халки и манастир Свете Тројице. Митрополит Брусе Епидофор, игумана манастира Свете Тројице на Халки, уручио је госту историју најважћнијих установа Васељенске Патријаршије.

Иначе, у делегацији Митрополита Растислава налазили су се: Архиепископ Прага Михаило, протојереј Милан Герке, архимандрит Серафим Шемјатовски (секретар Светог Синода) и још четири лица

Извор: Православие.ру (превод и обрада Р.Ракић)