Митрополит Сава осветио цркву Супрасалског манастира

Његово Блаженство Митрополит Варшаве и све Пољске г,. Сава осветио је у недељу обновљени храм Светог Јована Богослова у Супрасалској  Лаври, јавља orthodox.pl. У складу са црквеним предањем, честица моштију Светог Гаврила Бјалисточког, који је мученички окончао у узрасту од шест година 1690. године у Пољској, унете су у часни престо.

Црква посвећена Светом Јовану Богослову имала је дуги период реновирања почев од 1993. године. После освећења цркве одлсужена је архијерејска Литургија којим је начаствовао Предстојатељ Пољске Православне Цркве г. Сава. Саслуживали су Архиепископ бјалисточки и гдањски Јаков и Епископи супрасалски Григорије и сјемиатички Јеремија.

Након свете Литургије, свечани молебен је служен у славу Света Три Јерарха који се прослављају у овој Цркви 12. фебруара према јулијанском календару. У свом говору Његово Блаженство г. Сава је истакао напоре у тешким временима у циљу обнове манастира Супрасалског. Он је изразио жељу и наду да освети главну саборну цркву (католикон) посвећену Благовестима, где се тренутно изображавају фреске.

Митрополит Сава  је захвалио свима који су се трудили око реновирању цркве Светог Јована Богослова и тако допринели да се у њој може богослужити.. Предостојатељ Пољске Цркве је проповедао на јеванђелску тему о блудном сину и тим поводом је позвао све који су из било којег разлога напустили своју Мајку Цркву да се врате у Њу, јер је Православна Црква пут у живот и спасење. Он је подсетио на то да је Православна Црква опстала у Пољској само кроз веру и жртву наших отаца, а тиме и верници су одговорни за оно што су добили од својих предака.

Истог дана, Његово Преосвештенство Епископ супрасалски Григорије прославио је свој имендан.

Извор: Пољска Православна Црква (превод Информативне службе СПЦ)