Митрополит служио у Стањевићима и Дајбабама

Митрополит служио у Стањевићима и Дајбабама
Митрополит служио у Стањевићима и Дајбабама
Митрополит служио у Стањевићима и Дајбабама
Митрополит служио у Стањевићима и Дајбабама

После скоро два века манастир у Стањевићима добио иконостас. Сабрање код моштију Преподобног Симеона Дајбабског.

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 3. априла 2016. године са свештенством свету службу Божју у манастиру Стањевићима. Пред почетак Литургије Владика је освештао моштаник, прилог архитекте Слободана Драговића и његове супруге Мирјане, и нови иконостас, прилог Миодрага и Снежане Жунић. Овим чином манастир Стањевићи је након 180 година поново добио иконостас.

Митрополит Амфилохије је рекао да светиње обнављамо да би себе обнављали. „Градимо светињу уграђујући себе у ту светињу“, рекао је митрополит Амфилохије. У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља, Владика је казао да је вјечно небеско царство оно што је Бог припремио онима који Њега љубе.

„Који се Њега не застиде овдје на земљи, него који узму Његов крст послушавши Његову ријеч: Ко хоће да иде за мном нека се одрекне себе, нека узме крст свој и нека ме слиједи“, рекао је митрополит Амфилохије.

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 2. априла 2016. године са свештенством свету службу Божју у манастиру Дајбабе код Подгорице, поред моштију Преподобног Симеона Дајбабског.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је казао да је старац Симеон имао дар предвиђања и да је знао шта ће се догодити током Другог свјетског рата. „Господ га је заштитио да не види сво оно зло и онај мрак који је покрио сву Европу и читави свијет од стране оних који су хтјели да граде судбину човјечанства и нови поредак, не на Богу, не на Божјој светињи, Божјој истини, на Божјој правди, на Божјој доброти, на љубави према Богу и према ближњима, него на свом властољубљу и среброљубљу“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да сабрања око моштију Светог Симеона показују како Бог обдарује оне који Њега љубе. „Обдарује их и прославља их, јер су они Бога прославили. И чини их истинским свједоцима Бога љубави“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Поводом празника преподобног Симеона Дајбабског, Владика је са свештенством након Светог причешћа благосиљао славски колач. Он је сабраним вјерницима честитао празник преподобног Симеона и подсјетио да Црква данас празнује и Свете мученике Лавре Светога Саве освећенога који су за Христа пострадали у осмом вијеку.

Извор: Митрополија црногорско-приморска