Митрополит Теодор Чуадзе: Црква осуђује свако насиље

Треба да истражимо не само неки сукоб, већ и све провокације које су изазвале тај сукоб, изјавио је Митрополит Акалцике и Тао-Кларјетија Теодор Чуадзе  на ТВ станици Грузијске Патријаршијe 1.  марта 2016. године.

Митрополит је говорио поводом сукоба који се десио 29. фебруара између муслиманских и православних становника града Адигенија и при том истакао да Црква осуђује сва насилна дела. Према његовим речима, Црква није умешана у изазивање овог проблема.

„Оно што се јуче десило, несрећна је околност. Желим да се обратим институцијама које проводе закон. Ја знам да је покренута истрага, али желим да се обратим онима који не истражују само овај конкретан инцидент, већ и провокације које су изазвале овај инцидент, да бисмо избегли сличне проблеме у будућности,“ изјавио је Митрополит.

Он је позвао муслиманску и православну хришћанску заједницу на мир. Поручио им је да се смире и врате својим кућама. Предложио је и како да се смири ситуација.

„Изаберимо неколико људи из муслиманске и православне заједнице. И ми ћемо се укључити. Представници власти такође треба да дођу, и онда би требало да разговарамо о проблему у мирној сутуацији,“ рекао је Митрополит.

Извор: Православие.ру (превод: Информативна служба СПЦ)